Peugeot връща производството си в Иран, инвестира 436 млн. долара 28.01 | 14:09

Според AP преди дни в ЕС е отхвърлено искането на Франция за нови санкции срещу Техеран

От iNews.bg

Френският автомобилен гигант "Пежо”( Peugeot) възобновява производството си в Иран. Това предвижда партньорско споразумение на стойност 436 милиона долара с иранската автомобилна компания Khodro. Договорът е подписан по време на визитата на иранския президент Хасан Рохани по време на днешната му официална визита в Париж, предаде AFP.

Инвестициите ще бъдат направени през следващите 5 години. Средствата ще бъдат предназначени предимно за модернизиране на техния общ автомобилен завод до Техеран, построен преди около 50 години.

Първите произведени автомобили Peugeot от иранската Khodro се очакват през 2017 г. По план годишно трябва да бъдат произвеждани по 100 000 автомобила. Фабриката ще произвежда моделите Peugeot 208, Peugeot 301 и Peugeot 2008.

Това е първото сключено между Техеран и западна компания споразумение в областта на индустрията, откакто бяха отменении санкциите срещу Иран по-рано този месец.

По време на посещението на Рохани във Франция се очаква Иран да подпише и споразумения с авиостроителната компания Airbus за закупуване на над 100 пътнически самолета. Иранската държавна телевизия обяви, че като част от сделката с Airbus самолетите ще бъдат доставени през следващите 4 години.

Очакват се и споразумения с компанията за алуминий Fives и жп оператора SNCF.

Президентът на Иран беше на няколкодневна визита в Италия, където бяха подписани търговски договори за над 17 млрд. долара.

Рохани ще се срещне с френския президент Франсоа Оланд по време на визитата, която започна в сряда. Ирански дипломати обявиха, че са поискали да не се сервира вино на обяда между двамата държавни глави, което е накарало френски официални лица да отложат срещата за следобед.

Държавният глава на Иран определи френската си визита като важна стъпка за задълбочаване на отношенията между Техеран и Париж. Рохани беше приветстван от външния министър на Франция Лоран Фабиюс по време на церемония по посрещането му в Дома на инвалидите в Париж.

Петдневната обиколка на Рохани в Италия и Франция е първата на ирански президент в Европа от две десетилетия.

Междувременно по-рано днес ТАСС съобщи, че само два дни след облекчаване на ембаргото срещу Техеран Франция е внесла в ЕС предложение за въвеждане на нови санкции спрямо страната заради изпитания на балистични ракети. Руската държавна агенция цитира публикация на Associated Press (AP), която се е позовала на дипломатически източници.

Според АР Франция е направила предложението си още миналата неделя на срещата на министрите на външните работи на 28-те страни-членки в Брюксел. Само два дни след решението на ЕС и САЩ за смекчаване на режима на санкции спрямо Техеран, въведен заради неговата ядрена програма. Вследствие на свалените санкции Иран започна доставки на петрол за Европа.

"Брюксел разглежда искането на Париж, но болшинството членове на ЕС считат подобна стъпка за контрапродуктивна за нормализацията на политическите и икономически отношения с Иран", пише AP.

Агенцията дори отбелязва, че френското предложение е в състояние да усложни визита на иранския президент Хасан Рохани в Париж, което до момента не се случва.

През октомври Иран проведе изпитания на балистична ракета с далечен обсег "Имад". Военното ръководство в Техеран неколкократно е заявявало, че ракетата "Имад" не е предназначена за ядрен боен заряд.

 

 

 

Водещи

Най-четени