Politico: Орбан може да стане временен председател на ЕС 07.01 | 13:20

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще се кандидатира за изборите за Европейски парламент през юни

От iNews

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще се кандидатира за изборите за Европейски парламент през юни, съобщи той пред три белгийски медии. Говорител на Мишел e потвърдил съобщението пред европейската редакция на Politico.

Мишел планира да заеме мястото си в Европейския парламент в средата на юли, ако бъде избран, което означава, че лидерите на ЕС ще трябва бързо да се споразумеят за наследник на освободения от него пост в Съвета. Ако не го направят, унгарският министър-председател Виктор Орбан, чиято страна ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС през юли, ще води заседанията като координатор - роля на посредник, която обикновено се поема от председателя на Европейския съвет.

Този сценарий - неконтролируемият Орбан да управлява Съвета през шестте месеца непосредствено след изборите за Европейски парламент през 2024 г. - е сценарий, който повечето от останалите 26 лидери на държави от ЕС отчаяно биха искали да избегнат, като се има предвид ескалиращото напрежение между тях и Орбан, например във връзка с подкрепата на Съюза за Украйна и нарушенията на върховенството на закона от страна на Унгария.

За първи път действащ председател на Съвета ще бъде кандидат на избори за Европейски парламент

Обикновено Мишел щеше да остане на поста си до края на ноември, когато щеше да бъде установен новият колегиум на комисарите.

Въпреки че постъпката на Мишел е юридически издържана, тя оказва допълнителен натиск върху европейските лидери, тъй като те обикновено имат повече време за голямото разпределение на висшите постове, което винаги настъпва след изборите в ЕС, провеждани на всеки пет години.

След парламентарните избори, които ще се проведат от 6 до 9 юни във всички 27 държави от ЕС, европейските лидери ще се срещнат на 17 юни и отново на 27-28 юни. Именно на тези срещи те вероятно ще се опитат да постигнат споразумение за заместник на Мишел - въпреки че ролята на ръководител на Съвета обикновено е част от продължителните пазарлъци между политическите групи след като станат ясни резултатите от изборите и когато те се опитват да разпределят помежду си различните висши длъжности в ЕС.

Съобщението на Мишел идва точно преди първия конгрес и новогодишния прием на неговата партия, белгийските либерали от Реформаторското движение. Очаква се на този конгрес в неделя председателят на партията да даде повече яснота за това кой ще оглави партията преди 9 юни, когато белгийците ще отидат до урните не само за вота за ЕС, но и за регионални и национални избори.

Мишел не е уточнил дали решението му да се кандидатира за място в парламента означава, че ще се интересува от други висши длъжности, като например да стане водещ кандидат на европейските либерали, третия по големина политически лагер в блока, за председател на Европейската комисия, или дали иска да наследи Дидие Рейндерс, който също е от Реформаторско движение, като белгийски еврокомисар.

Водещи