Porshe чупи рекорди по продажби 13.12 | 11:38

Компанията е продала над 120 хил. луксозни автомобила тази година

От Ралица Стоянова

Германският производител на луксозни автомобили Porsche подобри годишния си рекорд за най-много продадени коли, съобщава BBC. Компанията е продала 128 978 коли през 11-те месеца до ноември 2012 година. За сравнение, юа цялата 2011 година фирмата е продала 118 868 автомобила.

Само за ноември е отчетен ръст от 39% спрямо същия месец на 2011 г., съобщава ръководителят на отдел маркетинги и продажби в Porsche Бернхард Майер. Наблюдава се засилен интерес в Китай и САЩ, където има ръст на търсенето със 70% през ноември в сравнение със същия месец на миналата година, пише Econ.bg.

И в други страни е налице скок, за разлика от застоя в продажбите в ударената от рецесия Европа, където се отчита 7,1% спад в продажбие. В някои южноевропейски пазари от компанията отчитат спад от около една пета.

Производителите на висок клас превозни средства като Porsche и BMW, както и по-нискобюджетните компании като Hyundai, се справят сравнително добре с новата икономическа ситуация по света. Пазарните участници, които са в средата - като Ford, General Motors и Opel, обаче изпитват затруднения заради спад в продажбите, печалбата и пазарниите дялове, които заемат.

 

Водещи

Най-четени