Shell разработва шистов газ в Украйна 25.01 | 15:08

Договорът е за 50 години и с предполагаема стойност от 10 млрд. долара

От Елена Коцева

 Украйна подписа голям контракт с Royal Dutch Shell за проучване и разработка на находища на шистов газ. Според съобщенията до този момент стойността на договора е 10 милиарда долара и срокът му обхваща следващите 50 години, но официално информацията няма потвърждение.

Контрактът е бил подписан от генералния директор на енергийния гигант Shell Питър Восер и украинския министър на енергетиката Едуард Ставитски по време на Световния икономически форум в швейцарския ски курорт Давос. Знае се, че на 23 януари проектът за споразумението е бил одобрен от кабинета на министрите в Украйна.

"Ние сме свидетели на велико събитие. Считам, че ние станахме почти родственици, заяви в кулоарите на Давос президентът на Украйна Виктор Янукович.

Това е ход, който се разглежда като опит на Киев да редуцира независимостта си от вноса на руски газ, коментира БиБиСи. Тези търговски отношения всъщност са и основният проблем в двустранните отношения в последните години.

Счита се, че Украйна разполага с едни от най-големите резерви на шистов газ в Европа.

Договорът със Shell може да стане най-голямото споразумение в Европа за добив на природен газ от шистови скали, а със сигурност е най-голямата инвестиция на чуждестранна компания на територията на бившия Съветски съюз.

Въпреки това експерти заявиха, че продукцията в Украйна ще дойде след няколко години и това много ще зависи от резултатите на тестовете.

Енергийният министър Едуард Стависки заяви за Financial Times: "Ако геологическите проучвания се окажат такива, каквито очакваме, сумата на инвестициите може да бъде не по-малко от 10 милиарда долара."

Според очаквания на украински представители след десет години Юзовското находище може да дава до 10 милиарда кубически метра газ годишно, а след 15 години и до 20 милиарда кубически метра.

Предполага се, че Shell не само ще плащат данъци в Украйна, но също така и ще предоставят между 31% до 60% от печалбата от произведената газ. Тези цифри се споменават само обаче от източници от украинската делегация, без да са потвърдени официално.

Shell получи миналата година право да разработи две находища на шистов газ в Юзовския парцел.

Както коментира Financial Times, споразумението, подписано сега, ще позволи да се започне разработка още в настоящата година, а началната инвестиция на Shell ще бъде минимум 400 милиона долара.

Друга чуждестранна компания, която получи право да разработва енергийни източници в Украйна, е американската Chevron с лиценз да Олеското находище.

В самата Украйна има много противници – някои политици и редица екологични организации – на подхода чуждестранни компания да навлизат в енергийния пазар, както и срещу добива на шистов газ.

Министърът на екологията и природните ресурси на Украйна Олег Проскуряков отхвърля екологичните притеснения: "Рискове има, но няма опасност при спазване на условията за правилна експлоатация".

Водещи

Най-четени