Skoda ще довърши строеж на украинска АЕЦ 13.11 | 15:09

Чешката компания, която направи един от старите реактори за АЕЦ „Белене“, ще достави два на Киев

От Кристиан Костурков

Киев продължава да къса връзките си с Москва. След като наскоро се отказа от доставките на руски газ, сега Украйна ще отреже и партньорствата в сферата на ядрената енергетика. След като наскоро беше прекратено споразумението с руската компания "Атомстройекспорт" за изграждане на нови два блока в Хмелницката АЕЦ, сега се оказва, че тя, най-вероятно, ще бъде достроена от чешката Skoda. От украинското държавно предприятие "Енергоатом" обявяват, че са получили потвърждение от страна на чехите, че те са готови да участват в доизграждането на трети и четвърти блок на атомната централа. "От компанията ни увериха, че имат желание и възможност да произведат реакторните установки за двата блока", казва президентът на "Енергоатом" Юрий Недашковский, предаде ТАСС.

Ръководената от него компания вече е подготвила и съгласувала с всички министерства и ведомства, имащи отношение към тези дейности, техническата документация по проекта. Преговорите със Skoda са започнали след разтрогването от страна на Киев на междуправителственото споразумение с Москва за изграждането на новите два блока на Хмелницката АЕЦ. "Това беше необходимо условие, за да може "Енергоатом" да започне преговори с чешката компания във връзка с предлаганите от нея условия и гаранциите, които може да предостави, за производството и доставката на реакторните установки за централата", обяснява Недашковский.

На 9 юни 2010 г. Украйна и Русия подписаха междуправителствено споразумение за сътрудничество в доизграждането на блокове 3 и 4 на Хмелницката АЕЦ. През октомври м.г. обаче украинският премиер Арсений Яценюк разпореди на "Енергоатом" да ускори дострояването на двата блока, но с участието на европейски компании. Президентът Петро Порошенко пък прекрати действието на междуправителственото споразумение с Русия.

Компанията Skoda има опит в изработването на реактори от руския тип ВВЕР-1000, каквито работят в блокове 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй" и каквито трябва да бъдат новите във въпросната централа в Украйна. Освен това чехите бяха произвели такъв реактор, който трябваше да бъде монтиран в първи блок на АЕЦ "Белене" по стария проект, започнал в началото на 80-те години на ХХ в. В края на същото десетилетие той беше доставен на площадката на Втора атомна и се намираше там до възобновяването на проекта, когато България се договори с руснаците те да го изкупят, тъй като по новия проект АЕЦ "Белене" трябваше да се изгради с по-модерни реактори. По-късно въпросният реактор на Skoda беше монтиран в блок 4 на руската АЕЦ "Калининская". Преди близо 3 години той беше включен в експлоатация.

Водещи

Най-четени