The Washington Post: Боевете край Алепо приличат на „мини световна война“ 17.02 | 08:00

Списъкът на страните, които участват в сирийската криза се увеличава

От iNews.bg

Битката в сирийската провинция Алепо рискува да се превърне по-широк военен конфликт, пише вестник The Washington Post.

Списъкът на страните, които участват в сирийската криза се увеличава – руската авиация извършва операции от въздуха, а ливанските и иракските войски действат "на място", под ръководството на военни съветници от Иран.

Има и разнообразие от сирийски бунтовници, подкрепяни от САЩ, Турция, Саудитска Арабия и Катар. Кюрдите, свързани с Москва и Вашингтон, както и бойците от "Ислямска държава" също са играчи в конфликта.

Според вестника, съществуват съмнения, че условията на споразумението от Мюнхен за прекратяване на огъня в Сирия ще бъдат изпълнени. Напротив, гражданската война ще се разрасне до мащабите на конфликт, в който ще се изправи една срещу друга всички водещи световни сили.

Преди около седмица Премиерът на Турция Ахмед Давутоглу заяви, че страната му има намерение да защити сирийския град Алепо, в който се водят ожесточени боеве.

"Нашите братя от Алепо защитаваха нашите градове Газиантеп, Кахраманмараш и Шанлиурфу, сега е наш ред да защитим героичния Алепо”, казва още премиерът на Турция пред депутати от Партията на справедливостта и развитието.

 

 

 

Най-четени