US висши военни: В Сирия няма умерена опозиция 22.12 | 10:55

Американското военно разузнаване тайно помагало на Асад срещу „Ислямска държава”

От Кристиан Костурков

В Сирия на практика т.нар. умерена опозиция не съществува. Нейните бойци реално са ислямисти, целта им е да свалят от власт президента Башар Асад и да завземат цялата власт в страната. За това са предупреждавали американски висши военни още през 2013 г. В същото време военното разузнаване на САЩ е започнало косвено да помага на войските на Асад в борбата им срещу групировките "Ислямска държава” и "Джебхат ан Нусра”, предоставяйки данни на други държави и то без знанието на администрацията на Барак Обама. Това пише в статия за електронното издание The London Review of Books на американския журналист Сиймур Хърш.

Според негови източници в Комитета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ се е появило скрито несъгласие и даже открита опозиция срещу настойчивостта на американския президент по отношение на тезата, че Башар Асад трябва да напусне поста си и това трябва да направи т.нар. умерена опозиция в Сирия. Според някои от най-висшите военни в Комитета Барак Обама разсъждава по отношение на Русия и Китай в духа на времената на студената война. Което му пречи да коригира своя подход към Сирия като отчете факта, и както Москва, така и Пекин споделят напълно тревогите на Вашингтон във връзка с разпространението на тероризма в Сирия и около нея. И че както и САЩ, Русия и Китай също са на мнение, че "Ислямска държава” трябва да бъде спряна.

Според информация на Хърш още през лятото на 2013 г. в строго секретен доклад на разузнаването на Пентагона и на Комитета на началник щабовете е била записана прогноза, че свалянето на Асад от власт и режима му ще доведе до хаос и до завладяването на Сирия от джихадисти – точно както се е случило по-рано в Либия.

Авторът на статията пише още, че бившият началник на Разузнавателното управление на Министерството на отбраната на САЩ между 2012 и 2014 г. ген.-лейтенант Макъл Флинт потвърждава информацията, че службата непрекъснато е изпращала до политическото ръководство на страната доклади, в които е предупреждавала за тежките последици, до които ще доведе птстраняването на Башар Асад от власт. Флинт обяснява още, че военното разузнаване многократно е предупреждавало, че опозицията в Сирия се контролира от джихадистите, а също и че Турция не прави нищо, за да пресече прехвърлянето на бойци, оръжия и боеприпаси през границата. Според думите на генерала обаче всички тези документи са срещали сериозен отпор от страна на гражданската администрация на Обама, предаде "РИА Новости".

След като не са получили разбиране от страна на Белия дом, от Комитета на началник щабовете са решили да предприемат стъпки срещу джихадистите и то без да ги съгласуват с политическото ръководство. По-конкретно става въпрос за предоставяне на информация на американското военно разузнаване на други държави, които ще предоставят данните на сирийската правителствена армия, за да бъдат използвани срещу общия враг "Ислямска държава” и "Джебхат ан Нусра”.

"Германия, Израел и Русия тогава контактуваха с войските на Башар Асад и имаха известно влияние над решенията на сирийския президент. Именно чрез тези държави американските военни са започнали да изпращат наличните данни от разузнаването”, пише авторът на статията. "Ние не изгаряхме от желание да се отклоняваме от обявената от Обама политика. Но обменът на информация с други държави по каналите за връзка между техните въоръжени сили можеше да се окаже продуктивен ход. Беше ясно, че Асад има нужда от най-добрите данни от разузнаването. Затова Комитетът стигна до извода, че ще бъде от полза за общата ни борба срещу ислямския тероризъм, ако сирийският президент ги получи. Обама не знаеше за това. Но така или иначе той не винаги е информиран за някои действия, които предприема Комитетът. Което се отнася и до всички президенти на САЩ”, разказва пред Хърш бившият ръководител на Комитета на началник щабовете генерал Мартин Демпси.

Въпреки това обаче американските и сирийските военни никога не са влизали в директен контакт. Данните на военното разузнаване на САЩ са били предавани на силите на Асад от Германия, Израел и Русия. Става въпрос предимно за информация за местонахождението на радикалните джихадистки групировки, действащи в Сирия и за техните планове. В отговор пък правителствената армия на Асад е споделяла информация за собствените си възможности и намерения как да действа срещу терористите.

Водещи

Най-четени