US посолството в Багдад ударено от 3 ракети 27.01 | 09:11

Това е първата подобна атака, която попада точно в сградата на дипломатическото представителство

От iNews.bg

Три от пет ракети, изстреляни вчера, директно са попаднали в посолството на САЩ в столицата на Ирак, каза източник на сигурността пред АФП, като една от тях е улучила кафене по време на вечеря, предаде БГНЕС.

Посолството на САЩ не отговори на запитването на агенцията за коментар, но в изявление на иракските сили за сигурност по-рано в неделя се казва, че няма жертви при нападението.

Дипломатическата мисия на САЩ, която се намира в строго охраняваната Зелената зона в Багдад, през последните месеци редовно е била атакувана от ракети, но нито една от атаките не е била успешна.

Неделната атака бе втората за седмица срещу посолството, след като на 20 януари три ракети се взривиха близо до мисията.

Атаката е първата , при която има информация за пряко попадение.

Съобщава че, че репортери на АФП са чули стрелба на западния бряг на река Тигър точно в 19:30 ч. Местно време.

Премиерът на Ирак Адел Абдел Махди и председателят на парламента Мохамед Халбуси осъдиха нападението, заявявайки, че то рискува да завлече Ирак във война.

Най-малко един е бил ранен, след като три ракети удариха американското посолство в Багдад, заяви високопоставен иракски служител пред АФП, запазвайки анонимност.

Една от ракетите е улучила кафене в посолството по време на вечеря, каза източник на сигурността пред АФП, други две са паднали в близост.

Посолството на САЩ не е коментирало атаката до момента, така че до момента няма яснота дали пострадалият е американски гражданин или иракчанин, член на персонала в мисията.

Водещи

Най-четени