US списание: Щатите не са готови за военен конфликт с Русия или Китай 16.09 | 20:03

Ще имаме сериозни проблеми, ако влезем в голяма война и паралелно участваме и в друг конфликт, предупреждават висши военни

От iNews.bg

Съединените щати не са готови да се противопоставят във военно отношение на равни на тях сили като Русия или Китай, например. Въоръжените сили на страната нямат необходимата за това бойна готовност, а и ресурси. Това пише американското списание The National Interest, позовавайки се на данни от изслушване на висши военни пред Комисията за въоръжените сили в Сената. Изданието отбелязва, че такива тези са изказани от няколко началник-щабове на различни родове войски.

От една страна началникът на сухопътните войски на САЩ ген. Марк Мили заявява пред сенаторите, че личното му мнение остава, че подвластните му структури не разполагат с достатъчно ресурс и опит, за да отговорят на стратегията за сигурност на страната без да се подлагат на голям риск. Той изказа същата теза и през пролетта на подобно изслушване пред долната камара на американския сенат. Тогава Мили отбеляза, че боеготовността на армията на САЩ е намалена заради съкращенията в бюджета на въоръжените сили, както и заради разходите за войните в Ирак и Афганистан и борбата срещу тероризма, припомня "РИА Новости".

По време на сегашното изслушване началникът на военноморските сили на САЩ адмирал Джон Ричардсън казва, че флотът изпитва същите проблеми като пехотата. "Ако ни се наложи да влезе в такъв голям конфликт, ние ще спечелим. Но това ще ни коства много повече време, от колкото ни се иска, а и ще ни струва доста по-скъпо – като сума и като размер на загубите", казва той.

Началник-щабът на морската пехота генерал Дейвид Голдфайн оценява възможностите и подготовката на подчинените му войски по-високо, но като цяло е съгласен с мнението на своите колеги. Според него армията на САЩ би се сблъскала със сериозни рискове, ако тръгне да се готви или бъде въвлечена в голяма регионална война, докато същевременно участва в друг конфликт и паралелно изпълнява задачи по осигуряването на ядрената безопасност на страната и защитата на своята територия. "Но ние по този път не трябва да тръгваме", казва ген. Голдфайн.

Водещи

Най-четени