War Child: По-голямата част от децата в зоните на конфликти нямат достъп до образование 27.01 | 16:04

Децата в конфликтните зони се образоват срещу 50 евроцента на месец

От iNews.bg

Образованието страда най-много от липса на пари, за децата, които живеят в конфликтните зони, показва последното изследване на War Child, съобщи в. Independent.

Благотворителната организация заяви, че половината от всички деца в света, които не ходят на училище, живеят в зони на конфликти. За образованието на всяко дете, което живее в такива райони, средно на месец се харчат 50 евроцента.

Броят на децата, принудени да останат извън образователната система поради конфликти, през 2015 г. е бил висок.

В северната част на Нигерия "Боко Харам" със своята терористична дейност принуди близо 1,2 милиона деца да напуснат домовете си. Над 1100 училища бяха нападнати или унищожени от групировката, като за 600 учители се твърди, че са били убити, а 19 000 учители са избягали, съобщават от War Child.

В Йемен 1,8 милиона деца са били принудени да напуснат своите класни стаи заради сражения.

Половината от 4,4-те млн. души, избягали от Сирия заради кризата в съседните страни, са деца. Докато един милион бежанци се стремяха да достигнат Европа, за да избягат от конфликта, хиляди умряха по време на пътуването през моретата и около 500 деца се удавиха.

Според War Child над 16 млн. бебета са се родили във военни зони, което възлиза на 1/8 от ражданията в света миналата година.

Благотворителната организация констатира, че даденото през 2000 г. обещание от световните лидери да бъде осигурено основно образование на всяко дете до 2015 г., не е изпълнено, но приветства обещанието на световните лидери на всички деца по света да бъде осигурено качествено начално и средно образование към 2030 г. като част от новите цели за устойчиво развитие на ООН.

 

 

Водещи

Най-четени