WikiLeaks изобличи далаверите на Марин льо Пен и Франсоа Фийон 01.02 | 10:30

Двамата политици били замесени в скандали с фиктивни плащания

От iNews.bg

Европейският парламент реши да удържа по 7000 месечно от заплатата на кандидатката за президент на Франция Марин льо Пен, след като тя отказа да върне близо 300 000 евро похарчени неправилно. Поредният удар по представителката на крайната десница идва от организацията WikiLeaks, която реши да изобличи машинациите ѝ. Заедно с нея го отнесе и другият кандидат за държавен глава на същата страна – Франсоа Фийон.

Сайтът публикува около 4800 документа за двамата политици, които ще се борят за президентския пост във Франция. Архивът за Фийон наброява 3630 файла, а материалите, свързани с Льо Пен, са 1138.

Информацията показва, че и двамата са замесени в скандали с фиктивни плащания. Според френския вестник "Канар аншене” съпругата на Фийон била назначена като помощничка на мъжа си в парламента и получавала възнаграждение, без "да изпълнява никакви конкретни задължения". А сумата не е никак малка - до 900 000 евро заплата.

Марин льо Пен пък е обвинена, че е назначила фиктивно като свои помощници в Европарламента ръководителката на канцеларията си Катрин Гризе и телохранителя Тиери Лежие. От фонда на Европейския парламент на Гризе са били платени общо 209 000 евро, а на Лежие – 41 500 евро.

Водещи