WikiLeaks нае американски адвокат на Сноуден 27.06 | 11:52

Букмейкъри събират залози къде ще се озове той след година

От Христина Рафаилова

Американски адвокат, нает от WikiLeaks, ще защитава интересите на Едуард Сноуден, съобщава ИТАР-ТАСС. По-рано юристът и бивш съдия от Националния испански съд Балтазар Гарзон, представляващ WikiLeaks, отказа да поеме защитата на бившия служител на ЦРУ.

Докато Сноуден се бори с неизвестността на летището в Москва, английските букмейкъри започнаха да приемат залози за това къде ще се намира беглецът следващата година. Сред десетте най-вероятни дестинации са Куба, следвана от САЩ, и на трето място Еквадор. Венецуела и Русия също са включени в списъка.  

Еквадор все още обмисля дали даде убежище на най-търсения човек в САЩ. Властите там отрекоха да са издавали и изпращали паспорт на Сноуден. САЩ предупредиха страната, че ако приеме беглеца, Америка няма да забрави "да върне услугата".

Венецуела преди дни заяви, че е готова да предостави убежище на бившия служител на ЦРУ. 

Същевременно "Amnesty International" се обявиха срещу евентуалната екстрадиция на Сноуден. Според правозащитната организация не може да бъдат повдигнати обвинения срещу някой, който е разкрил факти за нарушаване на човешките права. 

След като Сноуден огласи информацията, че милиони американци са следени чрез телефоните си и интернет, САЩ повдигнаха обвинения срещу него за шпионаж и кражба на държавна собственост. 

Руските медии съобщиха пък, че престоят на беглецът на летището може да продължи дълго, тъй като той нямал документи. 

Най-четени