WikiLeaks ще публикува данни за хиляди офшорни сметки 17.01 | 21:10

Наяве ще излязат сметки на клиенти на швейцарски банки, които вероятно укриват данъци

От Георги Георгиев

Бившият швейцарски банкер Рудолф Елмер възнамерява да публикува нови данни за сметки в офшорни банки, предаде Ройтерс, като се позова на швейцарския вестник Der Sonntag.

Банкерът, който бе уволнен от банковата група Julius Baer и който ще бъде съден по обвинение в нарушаване на банковата сигурност, съобщи на пресконференция, че ще предостави на скандално известния сайт два диска с имената и детайлите по банковите сметки на близо 2000 банкови клиенти. В това число влизат уважавани бизнесмени, хора на изкуството, както и близо 40 политици, които държат сметките си в тайна в офшорни сметки.

"Документите показват, че тези хора се крият зад банковата тайна вероятно за да избегнат данъците", съобщи Елмер пред Der Sonntag.

Според бившия банкер в данните присъстват имена на мултимилионери, международни компании и хедж-фондове от няколко държави, включително от САЩ, Германия и Великобритания.

Данните са взети от най-малко три финансови институции, включително от самата Julius Baer и се отнасят за периода от 1990 до 2009 г.

Данните вероятно няма да се появи веднага в WikiLeaks, тъй като трябва да мине през процес на анализ, добави той.

След силния международен натиск, оказан върху швейцарските банки да повдигнат булото на секретност върху сметките на чужденци за които се подозира, че укриват данъци, Берн се съгласи да сътрудничи с други държави в лова на данъчните "грешници". Така през изминалата година Швейцария предостави на американските власти информация за близо 4,450 клиента на UBS AG, които са укривали данъци.

Водещи