Абрамович търси корените на слуха за ареста си 26.03 | 12:57

Не е изключено руският олигарх да заведе иск срещу медиите

От Елена Коцева

Говорителят на руския милиардер Роман Абрамович Джон Ман не изключва възможността да се предприемат съдебни действия по отношение на агенция РБК, която разпространи слуха за ареста на олигарха в САЩ.

Действително Роман Абрамович е бил в Ню Йорк в неделя и понеделник, когато се разпространи информацията, но Джон Ман опроверга слуха, а малко по-късно и от пресслужбата на ФБР отрекоха да са арестували Абрамович. Руският бизнесмен продължава да се намира в щатите

В момента обаче по думите на Ман се води вътрешно разследване за причините за появата на този слух и след като то завърши, тогава ще се решава дали бизнесменът ще се обърне към съда. "Ще поискаме обяснение от РБК за случилото се, ще им дадем възможност да обяснят", заявява Ман, пише агенция "Новости".

Разпространението на слуха веднага свали цената на акциите на компаниите, чийто собственик е Роман Абрамович. Тази сутрин стойността на акциите на "Норникел" и "Распадской", които се държат от Абрамович чрез холдинга Evraz, леко се повишиха, частично компенсирайки спада си от вчера.

Не компенсираха тази сутрин напълно и акциите на Highland Gold на LSE, както и Evraz на LSE.

Според правозащитници обаче, дори и Роман Абрамович да подаде иск срещу РБК за защита на честта, достойнството и бизнес репутацията си, най-вероятно е да получи минимална компенсация за нанесения му морална вреда от публикацията за ареста му.

Интересното е, че слухът за ареста на Абрамович се появи като време близо до новините около смъртта на Борис Березовски – друг руски олигарх, който почина в Лондон.

Березовски и Абрамович водиха дълга съдебна битка с иск за 6.5 милиарда долара, която Абрамович спечели през 2012 г. Искът на Березовски се основаваше на това, че Абрамович го е принудил да продаде на твърде ниски цени акциите си в нефтената компания "Сибнефт" и алуминиевите заводи, които двата притежаваха.

Роман Абрамо̀вич е крупен руски бизнесмен и нефтен магнат- Счита се за най-богатият човек в Централна и Източна Европа със състояние над 19,5 млрд. долара.

През 1996-1997 г. приватизира (чрез 5 свои фирми) 85% от крупната нефтодобивна и нефтопреработваща фирма "Сибнефт".Абрамович е депутат в Държавната дума, както и губернатор на Чукотка. В последните години живее предимно извън Русия. Роман Абрамович е собственик и на английския футболен отбор Челси от 2003.

Водещи

Най-четени