Абсурд! Балкански премиер благодарен на Тръмп, че го e избутал (ВИДЕО) 14.06 | 13:22

С този безобиден инцидент президентът на САЩ популяризирал Черна гора, смята Маркович

От iNews.bg

Премиерът на Черна гора Душко Маркович заяви, че е благодарен на американския президент Доналд Тръмп за това, че го е избутал в края на май по време на срещата на НАТО в Брюксел, "защото така Черна гора е станала известна в цял свят". Той обаче оправда Тръмп, казвайки, че това не е било лично, а просто е искал да се добере до генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

В интервю за портала "Политико” Маркович казва, че благодарение на този случай Черна гора е станала известна на цялата планета, предаде бТВ.

Европейското издание коментира, че "Тръмп е налетял на една от най-символичните възможни цели - лидера на малка балканска страна, която на собствен риск е решила да стане член на НАТО, въпреки натиска от страна на Русия и въпреки че Тръмп е първият американски президент от Втората световна война, който е поставил под въпрос бъдещето на НАТО".

Маркович обаче казва, че в някаква степен е благодарен на Тръмп за реакцията му, която по думите му "е станала известна на цялата планета и сега целият свят знае за Черна гора".

"Преди инцидента се срещнах с президента Тръмп, ръкувахме се, разговаряхме, благодарих му за подкрепата на САЩ за нашата страна. Този инцидент няма никаква връзка директно с мене като премиер на Черна гора, защото бях с група лидери, а Тръмп просто искаше да се приближи до Столтенберг и да бъде до него, това е", разясни Маркович.

Черногорският премиер каза още, че повечето медии са характеризирали действието на американския президент като блъскане, но за него "това е само безобиден инцидент".

В отговор на въпроса тревожи ли го поведението на Русия, Маркович заяви, че "това поведение не е демократично".

"Поведението им не съответства на цивилизованите политически стандарти, но няма да ни спре по нашия път", подчерта Маркович.

Водещи

Най-четени