Абсурд или наглост! Турски министър учи България на демокрация и човешки права 23.03 | 13:30

Анкара призова София да не спира автобусите с български изселници за изборите

От iNews.bg

Министърът на труда и социалните грижи на Турция Мехмет Мюезиноглу призова българските власти да не създават пречки на граничните пунктове за пътуването на желаещите да гласуват в България на вота в неделя. "Призовавам българските власти да не се поддават на провокациите на крайните националисти. Нека в името на демокрацията бъдат по-уважителни към правото на вот на гражданите от турски произход с български паспорти, за да могат те да упражнят правата си", заяви турският министър на среща с избиратели в Ипсала.

"Нашето желание е България да не позволява такива действия като блокиране на границите, спиране на автобусите - действия, които нанасят вреда и на самата България. Очакваме от българското ръководство да прояви демократично отношение, като осигури и гарантира правото на всеки нейн гражданин да гласува спокойно и без притеснения", обърна се Мюезиноглу към българското правителство.

Турският министър изрази надежда, че случаят с блокирането на гранично контролно-пропускателен пункт на турско-българската граница преди два дни от "Обединени патриоти", когато бяха спрени 5 пътнически автобуса от Турция към България, ще остане изолиран случай и че ще бъдат взети необходимите мерки, за да не се повтори това.

Предишния ден валията на Одрин Гюнай Йоздемир призова българските власти да не допускат действия на радикални националистически групи, които блокираха пътя край турско-българската граница.

Водещи

Най-четени