Аварията в АЕЦ "Фукушима" може да струва 100 млрд. евро 07.11 | 15:29

Компанията, експлоатираща централата - Tepco, най-вероятно ще има проблеми с изплащането им

От Ралица Стоянова

100 млрд. евро могат да достигнат разходите, необходими за справянето с последиците от ядрения инцидент в АЕЦ "Фукушима". В тях се включват средствата, необходими за обеззаразяване и обезщетяване на жертвите. Това съобщи мениджърът на компанията, експлоатираща централата - Tepco, цитиран от АПФ.

Сумата е двойно по-голяма от предвидената за възстановяване след опустошителната авария, причинена от връхлетялото централата цунами на 11 март 2011 г.

Увеличаването на разходите се налага, тъй като на обеззаразяване подлежи по-голяма площ от първоначално определената, също така трябва да бъдат изградени и площадки за временно съхранение на радиоактивните отломки. Японската компания Tepco не е в състояние да поеме всички разходи, предизвикани от бедствието във Фукушима, принудило да се евакуират стотици хиляди хора, живеещи в района на атомния комплекс, пише bTV.

"За момента не е ясно каква ще бъде общата сума защото се  ревизират данните за обеззаразяването и компенсациите всяко тримесечие, но ако тя надхвърля 5 трилиона йени, компанията ще има проблеми, предупреждават експерти от Tepco.

Ядрената авария във Фукушима е най-тежката и разрушителна в сектора след тази в украинската АЕЦ в Чернобил от 26 април 1986 г., предизвикала облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия.

Водещи

Най-четени