Аварията във Фукушима се изравни с тази в Чернобил 12.04 | 09:08

Оценките за сериозността на инцидента са повишени от 5-та на 7-ма степен

От Нели Минчева

Японската агенция за ядрена сигурност повиши във вторник оценката си за степента на аварията от 11 март до максималното равнище – 7. Така инцидентът във Фукушима се изравни по своята сериозност с атомната катастрофа в Чернобил, предава АФП.

Японските специалисти все пак уточняват, че изпусканата радиация във Фукушима в началото на аварията се е равнявала само на 10% от измерените през 1986 г. равнища край централата в Украйна.

Сега, според наличните данни за радиацията, излизаща от АЕЦ "Фукушима – 1", става въпрос за нива, равни на 7, казват от агенцията. До този момент оценката беше за пета степен.

"Ще продължим да следим ситуацията. Това е временно равнище", допълват от Японската агенция за ядрена сигурност. Окончателното становище за класифицирането на инцидента ще бъде взето на по-късен етап от комитет, съставен от международни експерти.

Досега единственото чернобилската катастрофа е била класифицирана с максималната седма степен, с която се означават инциденти с "голямо изхвърляне на радиоактивни частици" и с "ефекти, които сериозно застрашават здравето и околната среда".

Междувременно тази сутрин в Япония беше усетено ново земетресение. Магнитудът на труса – в северозападната част на страната – е бил със сила 6,3 по Рихтер, предава Ройтерс.

Предишното силно разлюляване на земята в Страната на изгряващото слънце беше едва вчера.

Водещи

Най-четени