Авиокомпании спряха да летят до Израел, армията обяви, че се "подготвя за битка" с "Хамас" 13.05 | 17:35

От iNews

Eвропейски авиокомпании като "Бритиш еъруейс""Върджин Атлантик" и "Иберия" отмениха полетите си до Тел Авив, часове след като това направиха и американски заради обстановката, размяната на удари и риска от първата война на Израел и "Хамас" от 2014 г. насам.

"Луфтханза" взе същото решение в отговор на ескалацията. "Уизеър" обясни, че е отложила полета си за днес от Абу Даби до Тел Авив за петък. Продължава да работи Flydubai от Обединените арабски емирства, отменила само един от полетите си, който трябваше да е по-късно тази вечер (техен полет от София, насрочен за този следобед, обаче е отменен). "Изиджет" за момента също продължава полетите си по разписание, но наблюдава внимателно ситуацията.

Тази сутрин на летище "София" е анулиран полет на "Уизеър" до Тел Авив, но полет на "България ер" от 18 ч. е отворен за регистрация. И утре има анулиран сутрешен полет за Тел Авив от София - на "Уизер", който трябваше да излети в 6 ч.

От летището в Тел Авив, основно за Израел, вече бяха пренасочени полети към южното летище "Рамон" северно от Ейлат, пристанищен и курортен град на брега на Червено море, пише "Дневник".

 

"Подготвят се за битка"

Израелските власти потвърдиха информацията за изпращане на воени подкрепления към границата с Газа след първоначалните данни, че се събират сили около ивицата и има възможност за военна операция там. За Би Би Си говорител на армията обяснява, че над 3000 души от запаса са мобилизирани до момента.

Говорителят на армията на Израел Джонатан Конрикус каза, че изпращането на подкрепления по границата е "подготвителна мярка". "В процедура за битка са, в общи линии се подготвят за битка... Не е обаче непременно първото, което ще направим утре сутринта - фокусът ни е да намалим вражеските способности."

Изстреляни са най-малко 1500 ракети от Газа. Над 600 въздушни удара са нанесени в Газа, включително в жилищни райони, където армията твърди, че се укриват командири от "Хамас". Говорител на военното крило на радикалната организация Абу Обейда заяви, че не очаква конфликтът да спре скоро.

От палестинска страна жертвите на бомбардировките достигат 83-ма души по данни на здравното министерство в Газа, а ранените - 480. В Израел убитите в резултат на ракетния обстрел от "Хамас" са общо седем. Според контролираното от "Хамас" министерство сред загиналите 17 са деца.

 

Проблем в градовете със смесено население

В Израел има риск от евакуация към убежища почти навсякъде, тъй като обсегът на ракетите, с които се знае, че разполага "Хамас", не обхваща само малка част от територията.

Протестите в Ерусалим, станали повод за ескалацията в Газа, преляха и в сблъсъци и напрежение между евреи и араби извън града, в райони със смесено население. Арабите са около 1.96 млн., или 21% от населението на Израел (в това число не влиза населението на окупирания Западен бряг и Газа).

 

В някои израелски градове атаките от араби срещу синагоги и коли на израелци бяха последвани от атаки на израелци срещу араби и имуществото им (например на това видео от Бат Ям).

 

Водещи

Най-четени