Австралия не затвори училищата, но е напът да победи COVID-19 със строги мерки 12.04 | 09:41

Пътуването в чужбина е забранено, чужденците нямат право да влизат в страната, а австралийците, които се връщат от други страни, се държат в задължителна карантина в специално определени хотели в продължение на две седмици

От iNews.bg

Има признаци, че Австралия започва да побеждава коронавируса като нарастването на новите инфекции се забавя повече от седмица. Как се постига това и ще продължи ли тенденцията?

Австралия е регистрирала малко повече от 6000 (6203 на 10 април) потвърдени случая на COVID-19 до момента, като са починали само 53 души от вируса досега, а други 74 в момента (10 април) са на апарати за вентилиране. Броят на новите потвърдени случаи на ден се движи надолу през последните 10 дни, от 460 нови случая на 28 март до 51 на 10 април.

Главният лекар на страната Брендън Мърфи (Brendan Murphy) заяви на пресконференция на 7 април, че настоящата ситуация в Австралия е дори по-добра от най-добрия сценарий, предвиден от правителството през януари, пише offnews.bg. Но подчертава, че "всичко това може да се обърне", ако австралийците пренебрегнат въведените правила за ограничаване на вируса. 

Реакцията на Австралия на пандемията до голяма степен е съсредоточена върху затварянето на нейните граници, ограничаването на публичните събития и провеждането на мащабни тестове и проследяване на контактите.

Пътуването в чужбина е забранено, чужденците нямат право да влизат в страната, а австралийците, които се връщат от други страни, се държат в задължителна карантина в специално определени хотели в продължение на две седмици.

Забранени са и социалните събирания на повече от двама души, а излизането от дома е разрешено само по съществени причини като закупуване на храна и тренировки.

Досега Австралия е тествала над 300000 души или 13269 на милион към 10 април за COVID-19. Когато някой получи положителен резултат от теста, близките му контакти се проследяват и се задължават да се самоизолират в продължение на две седмици.

Основната причина за успеха на Австралия вероятно са строгите й ограничения за пътуване, твърди Адам Камрад-Скот (Adam Kamradt-Scott) от Университета в Сидни. Около 70% от австралийците, получили положителен резултат за COVID-19, са се заразили, докато са били в чужбина, заради което е важно да се спре този поток, казва той, а това, че е островна държава, улеснява Австралия бързо да затвори границите си.

Социалното дистанциране, тестването и проследяването на контактите са допринесли за успеха на забраните за пътуване, коментира Камрад-Скот. Освен това може и някои културни фактори да са ограничили разпространението на вируса, като например фактът, че повечето австралийци живеят в отделни къщи, а не в жилищни сгради, а възрастните хора, които се нуждаят от грижи, често живеят в старчески домове, а не със семействата си, допълзва специалистът.

За разлика от много други страни, Австралия не затвори училищата, но досега изглежда, че не са двигатели на разпространението на вируса, отбелязва Катрин Сноу (Kathryn Snow) от Университета в Мелбърн.

Въпреки тези успехи Австралия има и някои големи пропуски. Например тя позволи на 2700 пътници да излязат от круизния кораб Ruby Princess на 19 март, въпреки че много от тях проявяваха симптоми на COVID-19. Повече от 600 случая вече се свързват с кораба. Някои австралийци пък пренебрегват препоръките за социално дистанциране и се струпват на плажове и паркове.

Австралийското правителство заяви, че търси начини да облекчи ограниченията, но няма да взема никакви решения, докато не разбере как ще се развият нещата в предстоящите седмици. Една от възможностите, които се обмислят, е премахването на ограниченията в отделни щати или територии за проба, преди да се приложат промените на национално ниво.

В момента около 10 % от австралийците, които са се заразили с вируса, не знаят как е станало това. Въпреки че това е малка част, лесно би могло разпространението на вируса в общността да излезе извън контрол, ако ограниченията бъдат премахнати твърде рано, подчертава Хасан Вали (Hassan Vally) от Университета La Trobe в Мелбърн. "Все още не можем да се отпуснем".

Водещи

Най-четени