Австралия представи план за опазване на Големия коралов риф 21.03 | 14:55

Най-голямото коралово образувание в света е застрашено от промените в климата, риболова и промишлено замърсяване

От iNews.bg

Австралия представи днес план за опазване на Големия коралов риф, който е обект на световното наследство, предаде АФП.

Планът обхваща период от 35 г. и бе представен от премиера Тони Абът. Документът бе разработен в отговор на заплахата на ЮНЕСКО да постави Големия бариерен риф в списъка на застрашените обекти. Той предвижда пълна и окончателна забрана за изхвърляне на отпадъци и определя целите за подобряване на качеството на водата и защитата на морския живот.

През 2013 г. Организацията на обединените нации за образование, наука и култура изрази тревога от растящите заплахи за Големия бариерен риф – най-голямото коралово образувание в света, вписано от 1981 г. в наследството на човечеството. Тя заплаши, че ще го включи в регистъра на застрашените обекти и даде на Канбера време да представи доклад и план как смята да го опази.

Големият бариерен риф обхваща 345 000 кв. км и наброява близо 3000 системи от рифове и 1000 тропически островчета с изключително богатство на морския живот. Той обаче се уврежда от затоплянето на климата, разпространението на хищна морска звезда, унищожаваща корали, от риболова, масовото изхвърляне на нитрати и пестициди от селското стопанство и от индустриалното развитие на австралийското крайбрежие в резултат на минно-добивния бум.

Премиерът Абът увери, че опазването на рифа е приоритет на неговото правителство и че представеният от него "План 2050 за дългосрочна устойчивост" отговаря на загрижеността на международната общност, пише БГНЕС.

Министърът на околната среда на Австралия Грег Хънт обясни, че целта на плана е на всеки десет години да има по-добро качество на водата. Освен това с 50% ще бъде намалено съдържанието на азот до 2018 и с 80% до 2025 г. Изхвърлянето на пестициди в района на рифа трябва да намалее поне с 60% до 2018, а популациите на морски костенурки, делфини и дюгони да останат стабилни и дори да се увеличат до 2020 г.

Според Световни фонд за дивата природа (WWF-Австралия) планът, който предвижда отпускането на 100 милиона австралийски долара (71 милиона евро) допълнително за Големия бариерен риф, е недостатъчен, за да се спре унищожаването на рифа. Според WWF дългосрочното му оцеляване зависи от колективно действие на международната общност за намаляване на емисиите на парников газ.

Грийнпийс също е недоволна, тъй като планът разрешава продължаване на добиването на каменни въглища в щата Куинсланд и разширяване на пристанищата по крайбрежието.

Водещи

Най-четени