Австралия премахва данъка върху въглеродните емисии 16.07 | 13:10

Австралийските политици не могат да се разберат за датата на изборите

От Елица Елефтерова

Австралийското правителство заяви, че премахването на непопулярния данък върху въглеродните емисии ще струва 3,8 млрд. австралийски долара (3,5 млрд. щатски долара), съобщава BBC.

Министър-председателят на Австралия Кевин Ръд заяви, че стъпката ще бъде финансирана от алтернативните спестявания и би означавало, че семействата са по-добре финансово.

Тези действия стават в навечерието на изборите, които трябва да се проведат преди края на ноември. Въглеродният данък е въведен от предшественика на Ръд Джулия Гилард, която беше отстранена като лидер на Партията на труда през миналия месец.

Гилард бе определила за датата на изборите 14 септември. Ръд обаче заяви, че датата ще бъде променена, но не е уточнено кога точно ще се проведат.

Опозиционният лидер Тони Абът, който, изглежда, е на път да победи Гилард в изборната надпревара, призова Ръд да определи датата възможно най-скоро.

Австралийското правителство обяви плановете си да наложи данък върху въглеродните газове на най-големите замърсители на въздуха в страната още през 2011 г. Тогавашният премиер Джулия Гилард съобщи, че от 2012 година емисиите от въглероден двуокис ще се облагат с 23 австралийски долара на тон. 

Водещи

Най-четени