Австралия продължава борбата с пожарите 22.10 | 16:28

В района на Нов Южен Уелс е обявено извънредно положение от неделя насам

От Елица Елефтерова

Пожарникарите в Австралия преднамерено са запалили два големи пожара, като част от усилията за контрол на горските пожари в цялата област Нов Южен Уелс.

Изкуствено създадените пожари в близост до Сините планини са "тактически ход", целящ да бъдат прекъснати други три пожара, бушуващи в региона, става ясно от думите на властите, цитирани от BBC.

Пожарникарските групи са ангажирани в обширни операции в целия щат преди влошаване на условията, което се очаква да стане утре. Тази сутрин над 60 пожара все още бушуваха в региона, като при 13 от тях огънят все още е неовладян.

В района се очакват слаби превалявания, но според пожарникарите това няма да бъде достатъчно, за да угаси огъня. В района на Нов Южен Уелс е обявено извънредно положение от неделя насам заради едни от най-тежките пожари, избухвали в региона от години.

В понеделник пожарникарите се опасяваха, че три отделни пожара в района на Сините планини в близост до градчето Литгоу могат да се слеят в един мощен пожар. Но комисар Шейн Фицсаймънс заяви, че вливането на два от пожарите в третия е било предотвратено.

Най-четени