Австрийски експерт: До 5 месеца „Ислямска държава“ удря Европа 26.09 | 14:22

С бежанците дойдоха и много внедрени терористи, готови за действие, смятат шефове на разузнаването във Виена

От iNews.bg

На територията на Европа заедно с бежанците влязоха и много бойци на "Ислямска държава", които най-късно до пет месеца ще нанесат терористични удари в цяла Европа. Това предупреждение отправи бившият директор на Австрийската разузнавателна агенция за борба с тероризма и спазване на конституционния ред Герт Поли. Част от възможния риск за навлизане на джихадисти заедно с мигрантските потоци споделя и сегашният директор на австрийската служба Петер Гридлинг, съобщи БГНЕС.

В интервю за австрийския всекидневник "Кронен цайтунг" Поли заяви, че най-късно до пет месеца това негово предупреждение ще стане ясно на базата на събитията и действията на бойците-джихадисти, навлезли с имигрантската вълна. Експертът по разузнаване определи сегашните събития като "сляп политически полет, засягащ и сигурността".

"От политическа гледна точка, както и по отношение на сигурността, сегашната ситуация вече не може да бъде поставена под контрол", смята шефът на австрийското разузнаване до 2008 г. австрийското разузнаване. Той вижда огромна опасност и в неконтролираната миграция на десетки хиляди души.

"За всеки е ясно, че между тях има и бойци на Ислямска държава. Те знаят как да използват сегашната ситуация в Европа и за това дори не им е необходимо оръжие", убеден е експертът. И допълва: "Поради тази причина германското разузнаване е доста загрижено, защото ислямските бойци няма да чакат да бъдат открити от служителите на реда, а много преди това ще действат. На това нещо ще бъдем свидетели най-късно до 5 месеца", категоричен е Герт Поли.

Според него европейците посрещат както жертвите, така и престъпниците и поради тази причина трябва да се има предвид опасната ситуация в лагерите за бежанци.

Сегашният директор на австрийската разузнавателна служба Петер Гридлинг потвърди информацията, че известни ислямисти са се опитали да предлагат помощ на бежанците в Австрия. Гридлинг също смята, че е възможно да има злоупотреба на бежанската вълна, но неговата служба реагирала на тези информации.

Той обаче не приема изцяло тезата на Поли, че терористите ще използват бежанската вълна за влизане в Европа. Според Гридлинг условията за транспорт и придвижване от Сирия и Ирак към Европа са твърде опасни за терористите, които едва ли ще склонят да се движат непрекъснато сред хора, които бягат от тях.

 

Водещи

Най-четени