Австрия затваря границите, ако Турция не спре мигрантите 07.02 | 13:41

Не можем отново да приемем 100 хил бежанци като през 2015 г., категоричен е Вернер Файман

От iNews.bg

Австрия ще бъде принудена да затвори границите си, ако бежанският поток не бъде спрян. Ключът към разрешаването на проблема е в Турция. Анкара трябва да погледне сериозно на нещата и да изпълни поетите пред ЕС ангажименти. Това става ясно от думите на австрийският канцлер Вернер Файман, който говори пред местното издание Österreich.

"През изминалата година помогнахме изключително много. Но през тази не може отново да приемем още 100 000 бежанци”, казва той. В тази връзка Файман предупреждава, че ще се стигне до затягане на контрола по австрийските граници, ако Анкара на предприеме мерки срещу кризата.

"Ако Турция изрази желание сама да защитава границите си и се стигне до ситуация да идват 10 000 вместо 20 000 бежанци, това няма да бъде никакво решение на проблема. Тогава ще се наложи да пристъпим към изпълнението на План Б. Това нещо не го искаме, но ще бъдем длъжни да подсигурим нашите граници", каза още Файман, предаде БГНЕС.

Според австрийският канцлер в тази ситуация ще се наложи да бъде въведена нова техническа система за управление на граничните пунктове, не само в Шпилфелд на границата със Словения, но и на останалите места, където бежанците може да използват за преминаване на границата. Файман очаква решението на властите в Анкара да стане ясно преди срещата на Съвета на ЕС на 18 февруари. В противен случай Австрия ще увеличи защитата на своите гранични пунктове.

"Защитата на вътрешните граници е само едно извънредно решение, но ние трябва да сме готови за това", подчерта австрийският канцлер и повтори. "Не може да приемем още 100 000 души докато останалата част от Европа практически подобно нещо не прави. Не може да кажем, че нашите граници са напълно отворени. Това нещо не трябва да се случва", каза още австрийският канцлер.

Водещи

Най-четени