Австрия ще помага Сърбия да защитава границите от мигранти 12.08 | 19:12

Канцлерът Кристиан Керн лично предложи на сръбския премиер Александър Вучич подкрепа от страна австрийската армия и полиция

От iNews.bg

Австрийският канцлер Кристиан Керн лично предложи на сръбския премиер Александър Вучич подкрепа от страна австрийската армия и полиция за охраната и защитата на сръбските граници за спиране на мигрантската вълна.

Всяка подкрепа и помощ е добре дошла, бе краткият отговор на Вучич, който е на работно посещение във Виена. "С нетърпение очакваме и ще приемем, по един истински домакински начин, помощта от нашите австрийски приятели за охраната на границите ни и получаване на хуманитарна помощ. Ние не сме в състояние сами да разрешим всички проблеми", подчерта Вучич.

Според Керн Сърбия е свършила изключителна работа при мигрантската криза и е напривила много повече от някои държави-членки на ЕС и трябва да получи необходимото признание. "Благодарение на Сърбия намаля броят на мигрантите. Тя бе последователна при охраната на границите. Ние се договорихме министрите на отбраната и на вътрешните работи да анализират възможността за подкрепа от Австрия при охраната", каза още австрийският канцлер и подчерта, че "това е задължение на Австрия, чиято политика за намаляване на мигрантите разчита на затворени сръбски граници и поради тази причина Белград е важен партнъор за Виена".

Керн съобщи, че австрийската армия може да се включи в подсигуряването на хуманитарна помощ, където може да бъдат допуснати и неправителствени организации, защото целта не е само да се намали мигрантската вълна, но и да се определи нуждата от хуманитарна помощ. Канцлерът подчерта, че за "Австрия е много важно да има функциониращи защитени граници, какъвто е случаят в момента, и иска по един символичен начин австрийската армия и полиция да даде и своя принос в тази посока".

По отношение на споразумението между ЕС и Турция каза, че ако то бъде поставено под въпрос ,"Австрия ще трябва да предприеме и други мерки по границите си".

На 19-ти юли властите в Сърбия взеха решение за изпращане на съвместни военно-полицейски екипи по границата с България и Република Македония с цел спиране на нелегалните мигранти. За около 20 дни тези екипи са върнали обратно около 2500 души. На 5-ти юли Унгария въведе нови, още по-строги, мерки по границата със Сърбия срещу мигрантите, а на 10-ти август изпрати още 3000 войници и полицаи за охраната на границата с Хърватия и Сърбия, където вече имаше над 8000 души. Будапеща връща обратно всички мигранти, които са заловени в 8-километровата гранична зона със Сърбия.

Водещи

Най-четени