Агент по сигурността в белгийската АЕЦ убит, откраднали пропуска му 26.03 | 10:58

Вътрешният министър Ямбон обвини белгийски офицер за свръзка в Турция, че е проспал важна информация за един от атентаторите в Брюксел - джихадистът Бакрауи

От iNews.bg

Агент на службата за сигурност към белгийската АЕЦ "Тианж" е бил убит в град Шарлероа, а пропускът му е похитен. Убийството му е станало в четвъртък вечерта, докато той се разхождал с кучето си. Това престъпление обаче е останало напълно незабелязано от медиите. Източници в местната полиция обаче потвърдиха, че неговият пропуск, даващ достъп до електроцентралата, е бил похитен". Това съобщи белгийският вестник "Дерниер йор", позовавайки се на източници в местната полиция, предаде ТАСС.

Същият вестник по-рано писа, че именно тази атомна електроцентрала е била главна цел на атентатите на брюкселската терористична група, организирала кървавите атентати в Париж и Брюкел. Припомняме, че на 13 ноември във френската столица бяха изършени поредица бомбени атаки, при които загинаха над 130 души, а над 400 бяха ранени. На 22 март в столицата на Белгия и на Европа пък терористите успяха да задействат три бомби – две на летището и една в метрото, като убиха 37 души и раниха над 270.

И за двете организирани атаки отговорност пое джихадистката организация "Ислямска държава".

Междувременно Белгийският министър на сигурността и вътрешните работи Ян Ямбон обвини базиран в Турция офицер за свръзка от белгийската полиция за пропуск в сигурността. Това поставило под натиск правителството след атентатите от вторник в Брюксел, твърди министърът, цитиран от ДПА.

Турция заяви, че е предупредила Белгия още миналата година за терориста Брахим Бакрауи. Самият президент Реджеп Ердоган заяви преди дни, че чуждестранният терористичен боец Бакрауи е бил задържан близо до турско-сирийската граница и бил експулсиран.

29-годишният Бакрауи бе един от атентаторите самоубийци, извършили нападение срещу международното летище в Брюксел във вторник.

Ямбон обвини за това въпросния белгийски офицер за свръзка в Истанбул. Пред белгийските депутати министърът нарече офицера "небрежен", "нито много активен, нито много ангажиран в работата си", предаде белгийската агенция Белга, цитирана от ДПА. Ямбон добави, че е започнала дисциплинарна процедура срещу служителя на разузнаването.

Министърът каза още, че на офицера са му били нужни цели три дни, за да попита белгийските власти за криминалното минало на Бакрауи, след като миналия юни свързаният с джихадистите терорист е бил задържан в Турция. После са минали пет дни, докато поиска повече информация от турските власти за терористичната дейност на Бакрауи, станала причина за ареста му.

Едва тогава офицерът уведомил белгийските власти за терористичната връзка. Това е станало цели шест дни, след като Бакрауи вече е бил депортиран в Холандия.

Ямбон подаде оставка заради този пропуск в сигурността, но белгийският премиер Шарл Мишел отказа да я приеме. Няколко белгийски депутати обаче вчера изразиха скептицизъм, че само един човек е виновен за този пропуск.

"Не мога да се съглася с Вас, че става дума за изолиран случай на небрежност. Имало е цяла верига от пропуски", каза на Ямбон Жорж Далеман, депутат от френскоезичната партия Демократично-хуманистичен център, цитиран от Белга и ДПА.

Правосъдният министър Коен Генс призна по време на парламентарното изслушване, че предоставената на Белгия информация от Турция не е била "обработена по-най добрия възможен начин" и че нещата са щели да се случат другояче, ако съдебната власт в Белгия си е "свършила работата безупречно". Генс също си подаде оставката, но Мишел поиска той да остане на поста си.

Правосъдният министър на Белгия пък обвини Турция за пропуска в сигурността, като заяви, че прекалено бавно предоставя информация за терористите, допълва ДПА.

Водещи

Най-четени