Адска буря в Тбилиси уби 11 души, освободи хищниците от зоопарка 14.06 | 14:58

Природната стихия остави стотици в столицата без дом и унищожи градската инфраструктура

От iNews.bg

Незапомнена природна стихия вилня тази нощ над грузинската столица Тбилиси, като взе 11 жертви, остави стотици без дом, ток и вода и освободи почти всички животни от зоопарка, включително и хищниците. Огромни са пораженията по жилищните сгради и инфраструктурата в столицата на Грузия, предадоха РИА Новости и Ройтерс.

Силната буря се е разразила през изминалата нощ - с проливен дъжд, силен вятър и градушка. Стихията е повредила жилищни сгради, инфраструктура, но най-силно е пострадала столичната зоологическа градина, предаде БТА.

Първоначално кметът на Тбилиси Давид Нармания съобщи, че по официални данни са загинали седем души. След това обаче телевизия "Рустави-2" информира за намирането на три тела на територията на зоопарка - негови служители, които били дежурни през нощта, а впоследствие спасителните служби откриха още едно тяло - на сътрудник на службата за извънредни ситуации. Без покрив са останали над 40 семейства в центъра на града.

Ще трябва време за пълна ликвидация на последиците и връщане на столицата към нормален живот, заяви премиерът на Грузия Иракли Гарибашвили. Зам.-кметът на Тбилиси Иракли Леквинадзе пък каза, че по предварителна оценка щетите възлизат на 10 млн. долара, предаде Ройтерс.

По данни на телевизията от зоопарка, който се е оказал в епицентъра на бурята, са избягали над 30 животни. Издирват се шест лъва, шест тигъра, седем мечки, 13 вълка. Това съобщи кметството и призова жителите да не излизат навън, докато не бъдат открити всички хищници.

Спасителните екипи са успели да намерят част от избягалите животни на близките улици и да ги приспят, за да ги приберат обратно, но се наложило част от хищниците да бъдат убити зради прояви на агресивност.

Загубите досега възлизат на близо 20 вълка, осем лъва, няколко тигри и ягуари, а от 17 пингвина са останали само три - останалите са се удавили, предаде ТАСС.

Спасили са се основно тези животни, които са се намирали в горната част на зоопарка, която е била на по-високо - слонове, зебри, елени, кози, коне, понита и змии.

Сътурдници на грузинската полицияса застреляли днес на територията на детската инфекциозна болница шест вълка, мечка и хиена. 



Водещи

Най-четени