Ако лист хартия можеше да спре радикализацията? 22.10 | 15:18

Съветът на Европа набеляза мерки за превенция на терористичната дейност

От Филипа Тодева

Осемнайсет държави подписаха новият допълнителен протокол към Конвенцията за защита от тероризъм. Дипломати и министри се събраха в Рига, където документът под шапката на Съвета на Европа бе одобрен с цел да се сложи край на проблема с терористите от чужбина.

По-конкретно регламентът предвижда да се криминализира умишлено участие в терористична група, тренировка и обучение за участие в такава, пътувания в чужбина с цел участие в терористична дейност, както и финансиране и организиране на подобни действия.

"За първи път в международното право, ние имаме инструмент, който криминализира ранната подготовка на терористични актове. Допълнителният протокол към Конвенцията за борба с тероризма регламентира как можем да се справим с чуждестранните терористични бойци в рамките на принципите на правовата държава. Това беше жизнено важно липсващо парче от пъзела", казва генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд, като призова всички правителства бързо да ратифицират и подпишат документа.

Според външния министър на Босна и Херцеговина Игор Църнадак това е инструмент срещу екстремизма и радикализацията, особено сред младите хора.

Протоколът бе подписан от Белгия, Босна и Херцеговина, Естония, Франция, Германия, Исландия, Италия, Латвия , Люксембург, Норвегия, Полша, Словения, Испания, Швеция, Швейцария, Турция и Великобритания.

Водещи

Най-четени