Акция за събиране на завивки и родопски в Смилян хората в Херсон 01.12 | 13:30

Обществото ни е разделено по темата Украйна и това пролича и в много от коментарите след публикуване на съобщението за началото на акцията, подчерта Годев. Все пак който желае, може да направи дарение от одеяло или завивка

От iNews.bg

Акция за събиране на завивки и родопски одеяла обяви читалище "Проф. д-р Асен Златаров 1927" в родопското село Смилян за бедстващите хора от войната в Украйна. От днес до 12 декември в кампанията "Подари одеяло" се включва и читалище "Балкански просветител 1871" в смолянския квартал "Райково".

Кампанията "Подари одеяло" стартира преди седмица. В Деня на благодарността от читалището в Смилян се обърнаха с призив за съпричастност към хората в град Херсон, които в резултат на военните действия са оставени без ток, без отопление, много от тях без покрив над главата си. Зимата там вече ги застига със застудяване и снеговалежи и те се нуждаят от топли завивки и топли дрехи, за да оцелеят.

Илия Годев, секретар на читалище "Проф. д-р Асен Златаров", обясни пред БНР: "Идеята за акцията дойде след контакта ни с един от доброволците на "Мати Украйна", които споделиха за необходимостта от завивки и одеяла за хората в Херсон. Оказа се, че имиджът на родопските одеяла е много положителен в Украйна".  

Обществото ни е разделено по темата Украйна и това пролича и в много от коментарите след публикуване на съобщението за началото на акцията, подчерта Годев. Все пак който желае, може да направи дарение от одеяло или завивка.

"Сигурни сме, че повечето от нас имат в гардеробите си "родопско одеяло", което от години стои неизползвано", пише в обръщението и още: "Изработени от вълна, емблематичните родопски одеяла могат да стоплят студените зимни дни и нощи на дете, майка или възрастен от Херсон, да помогне хората там да избегнат лечение, в резултат на простуда и дори измръзване".

Всеки желаещ да дари одеяло или олекотена завивка може да направи това, като ги донесе в сградата на читалището в Смилян, апелират инициаторите, които допълват, че дарените одеяла и завивки ще изпратят на Сдружение "Мати Украйна". Райковското читалище "Балкански просветител 1871" подкрепя кампанията "Подари одеяло" и от днес до 12 декември ще приема дарения всеки ден от 10.00 ч. до 12.00 ч.

Водещи

Най-четени