Ал Багдади сам посочил кой да го наследи като лидер на „Ислямска държава“ 28.10 | 12:45

Убитият вчера при операцията на американския спецотряд „Делта“ Багдади изгради самозвания халифат на ИД върху основата на иракския клон на „Ал Кайда“

От iNews.bg

След вчерашната новина за смъртта на лидера на екстремистката групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади и на нейния говорител Абу ал Хасан ал Мухаджир в Сирия, вече се говори за новият лидер на групировката, пише Флашнюз.


Оганизацията вече е определила наследник на ал Багдади, пише списание "Нюзуик".Говори се, че иракският тюрк Абдуллах Кардаш, чието име понякога се изписва Каршеш и е известен още като Хаджи Абдулах ал Афари, е бил назначен от самия Багдади през август да ръководи мюсюлманските дела в съобщение, разпространено от смятания за официален медиен рупор на ИД – сайта Амак. Групировката обаче никога не е потвърдила това публично. Малко се знае за бившия офицер от иракската армия, служил някога при покойния лидер Саддам Хюсеин. Но регионален разузнавателен служител, помолил да не бъде идентифициран, каза пред "Нюзуик", че Кардаш вече би трябвало да е поел ролята на Багдади, макар че тя е загубила много от значението си към времето на неговата гибел.


Убитият вчера при операцията на американския спецотряд "Делта" Багдади изгради самозвания халифат на ИД върху основата на иракския клон на "Ал Кайда", но според цитирания служител ролята на влиятелния някога ислямски духовник хардлайнер вече е била до голяма степен само символична. "Багдади беше само парадна фигура. Той не участваше в ежедневните операции, каза служителят пред "Нюзуик". – Единственото, което правеше, бе само да каже да или не, но без никакво участие в планирането.


Все още излизат подробности какво е ставало в щаба на Багдади в сирийското село Бариша и защо шефът на ИД се е криел дълбоко в територия, която се свързва със съперничещата джихадистка групировка "Хаят Тахрир аш Шам", ръководена от бившия сподвижник на Багдади – Абу Мохамед ал Джолани, създал по-късно сирийския клон на Ал Кайда – фронта "Ан Нусра". Но въоръжените сили и на двамата мъже претърпяха поредица от поражения, което рязко ограничи свободата им на движение в двете страни, за чиято дестабилизация изиграха ключова роля, посочва "Нюзуик".
Списанието цитира преобладаващи доскоро мнения, че Багдади би трябвало да се е криел някъде в Североизточна Сирия или съседните крайгранични райони на Ирак, което обаче се е оказало невярно. Имало е и твърдения, че той не е бил в състояние на ръководи ИД, защото е бил ранен при американски въздушен удар.


Според неназован бивш служител на американското разузнаване обаче, смъртта на Багдади може да се отрази доста силно на способността на ИД на действа.Той казва пред "Нюзуик", че ако Багдади се е подписвал под операции и стратегии чрез писма и куриер, значи е имал влияние. "Лидерът има значение. Ние вървим по следите им, защото те вземат решенията", добавя служителят.

Водещи

Най-четени