Албания клекна, признава българското малцинство 12.10 | 15:03

След редица разговори със София и натиск от ЕС, Тирана склони и го включи в закона

От iNews.bg

След повече от месец разговори на различни нива между българските власти и тези в Тирана, включително и натиск от страна на Брюксел и Страсбург, Албания най-накрая склони по въпроса с българското малцинство. В закона, който страната подготвя и в чийто проект бяха включени редица малцинствени групи, но не и тази на нашите сънародници, които наброяват над 10 000 в близо 2.9-милионна Албания, ще бъде включено и българската. Това съобщиха от фондация "Българска памет".

Българското малцинство е включено в проекта на Закона за малцинствата в Албания. В документа, който ще бъде гласуван на 19 октомври в албанския парламент, поименно са изброени девет малцинства, сред които вече е и българското. Обединени около каузата, евродепутати от различни държави и политически партии също написаха писмо до парламента на Албания, в което призоваха да се спазят препоръките на Европейския парламент и българското малцинство да бъде признато.

В границите на сегашна Албания от столетия живеят етнически българи, предимно в районите на Билища, Корча, Голо бърдо, Мала Преспа и Наша Гора. По неофициална информация те наброяват около 30 хил. души и са съхранили своя майчин български език, традиции и идентичност.

За да се чуе гласът на българското коренно население в Албания, само за седмица местните български организации, подкрепени от Фондация "Българска памет", събраха и изпратиха подписка до албанския парламент и правителство с искане малцинството им да бъде регистрирано редом с всички останали етнически малцинства в страната.

Само след седмица проектозаконът ще бъде гласуван от албанския парламент. Ако поправката бъде приета, това ще бъде исторически момент за България.

Водещи

Най-четени