Албанският президент иска избори 3 в 1 08.07 | 16:24

Илир Мета предлага вотът за депутати, кметове и президент да бъде през октомври

От iNews.bg

Албанският президент Илир Мета предлага местни, парламентарни и президентски избори на 13 октомври. Според него по този начин страната ще излезе от тежката политическа криза, в която тя се намира от няколко месеца.

В изявление за медиите Мета заявява, че постановлението за отлагане на изборите на 30 юни 2019 г., като ден за избор на органи на местно управление, не е оспорено от която и да е политическа сила или друга неполитическа организация пред който и да било съд в Република Албания, включително Изборната колегия (Избирателния съд).

Държавният глава още веднъж изтъкна факта, че регламентът от 10 юни 2019 г. е в сила и задължителен за изпълнението на всички, като подчерта, че местните избори в страната ще се проведат на 13 октомври.

За държавния глава всички избирателни дейности, организирани и проведени от Централната избирателна комисия на 30 юни 2019 г., са процес на гласуване напълно незаконен, неконституционен, който не създава правни последици.

Отбелязвайки трудната криза, в която се намира страната, президентът Мета призова всички участници да се присъединят към неговото предложение - на 13 октомври освен за местна власт, "албанските граждани да гласуват за албанския парламент и за президента на републиката".

"Време е за възстановяване на суверенитета на всички граждани на Албания", каза Мета.

Водещи

Най-четени