Албанското правителство призова за диалог в Македония заради случая "Монструм" 10.07 | 10:40

Причината за напрежението е неспазване на Охридското мирно споразумение, смята албанският премиер

От Цанка Донкова

Албанското правителство призова за пореден път всички страни в Македония да овладеят ситуацията и да започнат разговори. Призивът е отправен по повод демонстрациите на етнически албанци в Македония, които протестират срещу доживотните присъди на шестима албанци за тероризъм във връзка с убийството на петима македонци през 2012 г., предаде агенция АНА-МПА.

Албанският премиер Еди Рама заяви, че последните събития в Македония са резултат от недостатъчното прилагане на Охридското мирно споразумение от 2001 г. и изискват внимание от всички.

В отговор управляващата партия в Македония ВМРО-ДПМНЕ обяви, че тези изявления на Еди Рама очевидно са резултат от недостатъчна информираност и са неконструктивни. В реакцията на партията ВМРО-ДПМНЕ се казва още, че "премиерът Еди Рама може да посети райони в Албания, да види условията, при които живее македонското население там и да направи сравнение с условията на македонските албанци".

От своя страна албанският министър на отбраната Мими Кодели посочи, че правителството в Тирана е против всяка форма на насилие. "Правителството на Албания е дало ясно да се разбере, че е против всяка форма на насилие. Насилието не е решение и не води до никъде. Македония трябва да върви по пътя, по който тя иска, и този път води към атлантическите и европейски перспективи. Албания ще следи отблизо събитията в района и ще продължи да бъде фактор на стабилност, каза още албанският военен министър, допълва БТА.

Водещи

Най-четени