Албанците натискат македонския президент за правителство 11.05 | 14:36

Георге Иванов обаче не смята да се огъва, иска гаранции за единството на Македония

От iNews.bg

Албанците започнаха да натискат македонския президент да даде мандат за съставяне на ново правителство. Държавният глава на югозападната ни съседка Георге Иванов е получил писмо от новоизбрания председател на парламента Талат Джафери с искане да връчи мандат на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) и албанските партии, съобщиха от Президентството на Македония за БНТ.

Георге Иванов обаче, остава на позицията, която отстояваше до момента. Лидерът на СДСМ Зоран Заев и коалиционните му партньори от албанските партии да предоставят гаранции за запазване унитарността на държавата съгласно Конституцията на Македония, настоява македонският президент. Той посочва, че "Албанската платформа", скрепена в преговори между социалдемократите и албанските партии, или който и да е документ, противоречащ на Конституцията, не може да е основание за формиране на правителство.

Президентът ще прецени как да действа и дали да връчи мандат съгласно Конституцията, подчертаха от офиса му. А и основният закон на Македония мълчи в какъв срок Иванов трябва да реши. В Конституцията пише, че президентът връчва мандат в 10-дневен срок на партията, спечелила изборите. ВМРО получи мандат, но го върна. А Конституцията не казва при такова развитие на нещата в какъв срок се връчва мандата на останалите партии.

Водещи

Най-четени