Албанците този път ползват „дипломатически дрон“ срещу сърбите 11.11 | 14:15

Премиерът на Албания заведе брат си в Белград, в Прешево ги посрещат царски

От Филипа Тодева

Вместо да използва дипломацията, за да намали напрежението, премиерът на Албания Еди Рама използва посещението си в Белград, за да опъне отново до краен предел нервите на сърбите.

Очаквано, погледите на Балканите бяха приковани към първото от десетилетия посещение на албански високопоставен политик в Сърбия. Албанският премиер не се посвени да провокира отново сърбите, като ги призова да признаят независимата държава Косово.

Той влезе в открита конфронтация с премиера на Сърбия Александър Вучич, който подчерта, че по конституция Косово и сега е част от Сърбия и Белград никога няма да го признае за независима държава.

Медиите от Сърбия определиха изказването на Рама: "Колкото по-скоро признаете независимостта на Косово, толкова по-бързо ще продължим напред", като неочаквано и подло, предварително планирана провокация.

Директорът на правителствената Канцелария за Косово Марко Джурич заяви, че по време на разговорите на двете делегации темата за Косово дори не била спомената. Джурич каза, че разговорите се отнасяли за железопътния транспорт и икономическото сътрудничество и гостите се престрували, че всичко е наред.

"Дойде нов дрон, човешки дрон, дипломатически дрон. Това е послание не само към Сърбия, а към всички - че в съседство има политици, с които е много трудно да се сътрудничи", каза Джурич. Той добави, че в делегацията от Тирана е имало и участници в инцидента на стадион "Партизан" по време на футболния мач между отборите на Сърбия и Албания, уточнявайки, че има предвид брата на албанския премиер Олси Рама, който бе обвинен, че е пуснал дрона с албанското знаме на мача Сърбия-Албания.

Джурич отбеляза, че Еди Рама казал, че Косово е най-добрият модел за защита на малцинствата на света.

"Областта /Сърбия не признава независимостта на Косово - бел. ред./, от която бяха прогонени около 247 000 души, той посочи като пример. Затова не трябва да изненадва реакцията на нашите хора в Косово, които се събраха, за да изразят подкрепа за премиера Александър Вучич и за начина, по който той се противопостави на политическото и вербално насилие", каза Джурич, цитиран от БТА. 

По думите на министъра на труда Александър Вулин, бивш директор на правителствената Канцелария за Косово, с поведението си Еди Рама доказал, че е провинциален политик. Вулин предупреди, че дипломатическият инцидент ще подгрее националистическите страсти в Косово.

Междувременно обаче Рама бе посрещнат с билбордове "Добре дошъл, министър-председателю" в Прешево. Билбордовете са поставени от община Прешево, чийто общински председател Рагми Мустафа каза неотдавна, че албанците в града ще посрещнат Еди Рама като свой премиер.

Поставени са 5-6 билборда на албански език, с които се пожелава добре дошъл на Рама. Малко преди посещението обаче младеж заля с черна боя билборд. Той хвърлил торбичка с боята върху билборда и побягнал, а полицията го издирва.

Няколко часа преди началото на посещението в Прешево са взети невиждани мерки за сигурност. На практика целият град е под обсада. Полицаи има на всеки ъгъл, а по пътя от Ниш до Прешево има патрули на всеки паркинг, изход и надлез. Част от магистралата от Ниш към македонската граница е затворена.

Водещи

Най-четени