Алберт абдикира. Да живее новият крал на Белгия - Филип 21.07 | 17:56

Принцът положи клетва като седми крал на страната

От Елица Елефтерова

Принц Филип положи клетва като нов крал на Белгия след историческата и много емоционална абдикация на своя баща Алберт II.

Принцът, който е получил образованието си в Оксфорд и Станфорд за пилот към ВВС, положи клетва като седми крал на страната по време на церемония в парламента, съобщава BBC.

Крал Филип обеща да защитава конституцията. Белгия има конституционна монархия, в която кралят играе до голяма степен церемониална роля. Една от функциите на монарха е да се опита да разреши конституционната криза.

Преди подписването на законодателния акт за се оттеглянето си, 79-годишният Алберт посочи, че страната трябва да остане в историята като "източник на вдъхновение" за Европа.

Старият крал акцентира върху това, че иска независимо от историческото разделение в Белгия - между холандско езичния север и френскоговорещия юг - страната да остане обединена.

Оставката му като монарх и лидер на държавата е провокирана от влошеното му здраве след близо 20 години на престола. Датата определена за абдикацията му не е случайна, днес е националният празник на Белгия.


 

Водещи

Най-четени