Америка иска от Европа да създаде милитаризирана зона в Шенген 09.06 | 15:40

Последните учения разкриха големи проблеми при общите действия на силите на Алианса

От iNews.bg

"Анаконда" разкри проблемите, които НАТО има. Над 31 000 войници участваха в учението за маневри на НАТО в Полша.

Мащабните тренировки обаче показват, че Алиансът среща затруднения с логистиката и инфраструктурата, пише германският вестник Süddeutsche Zeitung.

НАТО не разполога с подробна информация за маршрутите, по които може да се превозва тежката техника, отбелязва изданието.

"Налице е липса на информация за използваемите железопътни линии, мостове и тунели, особено в новите страни-членки на НАТО", казва пред немското издание неназован източник от Алианса.

Ситуацията се усложнява още повече поради факта, че голяма част от железниците вече са приватизирани. Има проблем и с придвижването на пехотинците става трудно в държавите, които не са членки на НАТО. За да се решат тези проблеми, САЩ излезли с предложение, което източникът споделя пред Süddeutsche Zeitung:

"При вътрешни дискусии американските генерали призовават за един вид "Шенгенска милитаризирана зона", но публично американците гледат да не се оплакват".

Военните маневри в Полша започнаха във вторник. Участват военни от 24 страни, 3 000 бойни машини. Според ZDF с ученията "Анаконда" НАТО се стреми да докаже, че взема страните от Източна Европа под своя защита и да изпрати ясен сигнал до Русия.

Водещи

Най-четени