Американски дипломат идва у нас заради кризата в Украйна 30.03 | 11:50

Преди това Нюланд ще посети Молдова

От Христина Рафаилова

Помощник секретарят на САШ, отговарящ за Европа и Евразия, Виктория Нюланд пристига  у нас, за да обсъди с властите  кризата в Украйна. 

От Държавния департамент информират, че дипломатът ще участва на кръгла маса, на която ще се  дискутират проблемите в региона, обвързаността на страната ни с трансатлантическите ценности като държава членка на НАТО. Сред обсъжданите теми ще бъдат и развитието на икономическите отношения между България и САЩ и усилията  на страната за диверсификацията на доставките на енергийни ресурси.  

Преди да пристигне у нас Нюланд ще посети Молдова. Тя ще се срещне с президента на страната Николае Тимофти. Визитата на американския дипломат ще се случи в светлината на подозренията, че малките държави в Източна Европа  може да се следващата цел на Русия след анексирането на Крим. За това предупредиха от висшето командване на Северноатлантическия алианс. 

Преди ден генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че е получил уверения от руския президент Владимир Путин, че Москва няма намерение да използва военна сила.

Водещи

Най-четени