Американски конгресмен допуска санкции срещу България заради Северна Македония 16.01 | 15:59

Това е нещо много ефективно, особено ако те продължават да създават пречки и да излъчват негативизъм спрямо РСМ и Албания, казва още Клаудия Тени

От iNews

Налагането на санкции на България заради наложеното от нея вето върху започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз е възможен вариант, особено ако София не промени позицията си, казва в интервю за македонската редакция на "Гласът на Америка" конгресменът от републиканската партия Клаудия Тени, съобщи Би Ти Ви. Тени, която е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество, допълва, че не е сигурна дали санкциите в момента са подходящи, но смята, че биха могли да са ефективни.

Преди около два месеца Тени и 12 други конгресмени изпратиха на посланика на България в САЩ Тихомир Стойчев писмо, с което призовават да бъдат премахнати пречките пред еврочленството на Скопие. Конгресменът твърди, че отговор на писмото не е дошъл, което показвало неуважение към Конгреса.

Клаудия Тене заяви още, че българското правителство трябва да третира уважително всички малцинства, включително и македонското. По-рано днес по този повод премиерът Кирил Петков каза, че темата "македонско малцинство" дори няма да се обсъжда по-време на предстоящите разговори с новото правителство в Северна Македония. Той отрече да е имало коментари по темата от представители на САЩ. Петков заминава на официално посещение в Скопие във вторник.

През последните дни се появи фалшива новина, че зам. държавният секретар за Западните Балкани Габриел Ескобар е настоял България официално да признае македонско малцинство. Наложи се посолството на САЩ в София да излезе с официална позиция, в която се казва, че правителството на САЩ не е повдигало споменатите малцинствени въпроси пред българското правителство.

Водещи

Най-четени