Американски самолетоносач навлиза в Черно море, за да пази сигурността в Украйна 06.03 | 11:06

ЕС замрази авоарите на Янукович и Азаров

От Христина Рафаилова

Играта в конфликта между Русия и Украйна загрубя. Руски военни сили са потопили извадения от експлоатация кораб "Очаков" на входа на езерото Донузлав. Така практически е бил отрязан достъпът на украинските военноморски сили до Черно море. Това твърди агенция УНИАН, позовавайки се на източник от армията в Севастопол. Потопяването на плавателното средство орязва излаза на море на флотата на Украйна, а премахването му изисква огромен финансов ресурс. Същевременно се появи слух, че американският самолетоносач "Джордж Буш" се приближава към водите на Черно море.

"По този повод мога да кажа, че имаше преговори с нашите партньори. И това е една от мерките да се гарантира сигурността в региона. В края на краищата осъзнаваме, че събитията, предизвикани от Русия в Крим, и изпращането на военна сила може да предизвика конфликт, който да излезе от пределите от Крим", заяви шефът на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрей Парубий.

Той коментира, че гарантирането на безопасността на Укрйана включва и САЩ, които трябва да помогнат на страната да обезпечи стабилността в региона.

От турското издание Hurriyet Daily News съобщават, че Анкара е дала разрешение на американския кораб да премине през Босфора.

Същевременно държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви след срещата с руския външен министър Сергей Лавров, че дипломатическите усилия за разрешаване на кризата продължават. Кери определи разговорите си с дипломат номер 1 на федерацията като "трудни".

"Договорихме се да продължим диалога с Русия и Украйна, за да решим как да се нормализира ситуацията и да се преодолее кризата. Тези цели са общи за САЩ, Русия, европейските държави и Украйна. Всички страни се съгласиха, че е важно проблемите да се разрешат по пътя на диалога", заяви Кери.

ЕС от своя страна публикува списъка с украинските граждани, които ще бъдат подложени на икономически санкции. На първо място е поставен сваленият от власт президент на страната Виктор Янукович, последван от шефа на администрацията му Андрей Клюев. В списъка са включени още 16 представители на бившото правителство и бизнесмени.

"Всички финансови средства и икономически ресурси, принадлежащи или намиращи се под контрола на лица, отговорни за нарушаването на човешките права в Украйна, ще бъдат замразени", пише в решението на Съвета на ЕС.

Ще бъдат замразени авоарите на бившия вътрешен министър Виталий Захарченко, ексглавния прокурор Виктор Пшонка, бившия премиер Николай Азаров.

Водещи

Най-четени