Американците по света да ограничат пътуванията извън домовете си, призова САЩ 02.05 | 10:00

Предупрежденията са свързани с убийството на Осама бин Ладен

От Деляна Петкова

Съединените щати предупредиха своите граждани по света за увеличена заплаха за тяхната сигурност след убийството на лидера на терористичната мрежа Ал Каида Осама бин Ладен, съобщи БТА, като се позовав на информация на "Ройтерс".

"Предвид несигурността и променливостта на сегашната ситуация, гражданите на САЩ в райони, където събитията може да провокират антиамериканско насилие, са призовани решително да ограничат пътуванията си извън своите домове и хотели и да избягват масови събирания и демонстрации", се казва в изявление на Държавния департамент.

Президентът Барак Обама също предупреди американците да останат бдителни след убийството на Осама бин Ладен. Въпреки че няма правдоподобни заплахи, рискът от атаки остава, даде да се разбере той.

"Няма съмнение, че Ал Каида ще продължи да провежда атаки срещу нас. Ние трябва и ще останем бдителни у дома и в чужбина", каза Обама в своето изявление, в което потвърди смъртта на Осама Бин Ладен.

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ и ФБР не отправиха предупреждение за непосредствена заплаха от нападения след ликвидирането на терорист номер едно. Мерките за сигурност в Съединените щати по всяка вероятност обаче ще бъдат затегнати като предохранителна мярка срещу евентуален опит за отмъщение, допълва "Ройтерс".

Водещи

Най-четени