Американците се уплашиха и признаха: Руското разузнаване е по-добро 28.03 | 21:55

В Пентагона подозират Москва, че използва свръхмодерни технологии

От iNews.bg

Пентагонът е обезпокоен, че Русия може би събира повече разузнавателна информация по време на съвместните наблюдения от въздуха по Договора за открито небе заради по-добрите си технологии. Но отбранителната агенция на САЩ сама си е виновна, че не е започнала да използва цифрови датчици по-рано, каквито имат на разположение руснаците.

Високопоставени военни от САЩ наскоро са се оплакали от ъпгрейда на руските технологии за наблюдение. Адмирал Сесил Хейни, който ръководи стратегическото командване на САЩ, е заявил: "Притеснени сме от всяка възможност руснаците да получават разузнавателна информация за нашата критична инфраструктура..."

"Руснаците са по-напред от нас", казва той, цитиран от Sputnik.

Според Пентагона Русия може да използва строго секретна модерна технология за заснемане с висока резолюция на американските секретни съоръжения. АКо това е вярно обаче, означава, че руснаците нарушават Договора за открито небе. Според условията в него на борда на самолетите за наблюдение всяка държава може да използва каквато иска технология, но тя и спецификациите й трябва да бъдат одобрени от всички страни по споразумението.

Според анализатора на специализираното военно издание Defense One Майкъл Крепън, ако проблемът наистина съществува и техниката на руснаците е по-добра от тази на американците, вината не е в Кремъл, а в Пентагона. Според експерта, за да успеят Щатите да се сдобият с наалогична технология, това ще им струва около 45 млн. долара. "Но сумата не е толкова голяма, при положение, че става въпрос за един от най-големите приоритети. Проблемът е в това, че още през 2015 г. Пентагонът обяви конкурс за тази цел, но още не е избрал изпълнител", пише анализаторът.

Водещи

Най-четени