Американците си тръгват, а Турция влиза в Сирия 20.12 | 12:29

Турция се готви интензивно за военна операция в Сирия, съобщи днес турският министър на националната отбрана Хулуси Акар

От iNews

Турция се готви интензивно за военна операция в Сирия, съобщи днес турският министър на националната отбрана Хулуси Акар. Това е първото официално изявление на Анкара след решението на САЩ да изтеглят войските си от Сирия, предаде ТАСС.

 "Сега пред нас стоят Манбидж и изтокът на Ефрат. Извършваме интензивна работа по тази тема", казал Акар според телевизия NTV. Министърът коментира и авиоударите на Турция по северните райони на Ирак. По думите му "ударите са нанасяни с особена точност, за да се смалят до минимум щетите за мирното население".

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви на 12 декември намерениет си да разпореди през близките дни операция на източния бряг на река Ефрат срещу кюрдските формирования "Сили за народна самоотбрана" и партията "Демократически съюз", които Анкара смята за сирийски разклонения на Кюрдската работническа партия (ПКК). Досега Турция е извършила в Сирия две военни операции – "Щитът на Ефрат" и "Маслинена клонка". С тях бе създадена буферна зона за сигурност между граничните градове Аазаз и Джераблус, като бе окупиран и населеният с кюрди регион Африн.

Франция обяви днес намерението си да продължи борбата с тероризма в Сирия въпреки решението на президента на САЩ Доналд Тр ъмп за пълно изтегляне на американските войски оттам. С такова изявление френската министърка по европейските въпроси Натали Лоазо се яви днес в ефир на информационния телеканал CNews.

"Борбата с тероризма съвсем не е завършила. Тя постигна вече значителни успехи, в частност в Сирия, където действията протичат в рамките на международна коалиция, но въпреки това е необходимо да продължи тази битка", каза министърката. Лоазо подчерта, че решението на Тръмп заставя Париж да действа самостоятелно: "Нашите решения трябва да се вземат от нас самостоятелно", заяви тя. Според нея е налице доказателство, че "Европа и САЩ могат да имат различни приоритети и затова Франция и страните от ЕС трябва да разчитат на самите себе си". По думите й френските войски, които сега са в Сирия, ще останат там, защото борбата с "Ислямска държава" не е приключила. Запитана дали Франция има достатъчно сили да продължи без участието на САЩ, Натали Лоазо отговори: "Всяка страна може да има свои приоритети. Важното е да разполага с необходимите сили и средства за достигането на тези цели".

Вчера Тръмп нареди да се изтеглят от Сирия всичките 2000 американски военни, разположени там. Според обяснението му в Туитър те вече са победили терористичната групировка "Ислямска държава", което е било единствената цел на американския военен контингент в страната.

Водещи

Най-четени