Американците – "хубавата Елена" във всяка война 31.07 | 16:53

От 248 военни конфликта по света 201 са предизвикани от САЩ

От Филипа Тодева

След края на Втората световна война са възникнали общо 248 конфликта на 153 локации по света и 201 от тези въоръжени конфликти са започнати от САЩ. Това включва и операциите, които американците проведоха в Ирак и в Афганистан.

През ХХ век войните по света са станали пряко или косвено причина за смъртта на около 190 милиона души – повече, отколкото през предишните 4 века. Това сочи доклад, публикуван от Американското списание за обществено здраве.

В документа се съдържа стряскаща статистика за броя на невинните жертви. 90% от всички жертви на конфликтите са цивилни. На всеки убит войник се падат по 10 цивилни. Само в Ирак убитите са около половин милион души и те са предимно невоенни.

Оказва се, че не друг, а именно САЩ са отговорни за 41% от военните разходи в световен мащаб. Следва Китай с – 8,2%, и Русия – с 4,1%, Великобритания и Франция – с разходи от по 3,6%. САЩ поддържат повече от 1000 военни бази в повече от 100 страни и през 2011 година се превърнаха в най-големия търговец на конвенционални оръжия.

Продажбите са около 78% от всички, а печалбата е 6,6 млрд. долара. Русия е на второ място с приходи от 4,8 млрд. долара. Ако всички военни разходи на САЩ за година бъдат сумирани, става ясно, че САЩ харчат около 1 трлн. долара годишно. 

Водещи

Най-четени