Анализатор: Опитът за убийство наТръмп отваря нова мрачна глава в зловещата история на политическото насилие в Америка 14.07 | 17:30

Ужасяващи асоциации

От iNews.bg

Опитът за убийство на Доналд Тръмп, който отваря нова мрачна глава в зловещата история на политическото насилие в Америка, разтърси една нация, която вече е дълбоко отчуждена в един от най-напрегнатите периоди от съвременната си история, пише политическият анализатор на  CNN  Стивън Колинсън.

"Фокус" представя превод на материала без редакторска намеса 

Покушението срещу един бивш президент по време на предизборен митинг само няколко дни преди той да приеме номинацията на републиканците по дефиниция е атака срещу демокрацията и правото на всеки американец да избира своите лидери.

Предполагаемият кандидат на републиканците беше на сцената, а зад него на трибуните поддръжниците му, както обикновено, държейки плакати и носейки своите регалии MAGA, когато се чуха изстрели. Той трепна, след това се хвана за лицето и изчезна зад подиума, докато хората започнаха да крещят и сюрреалистичният характер на случващото се започна да се осъзнава.

По-късно бившият президент заяви, че е усетил как куршумът е разкъсал кожата на ухото му, което се е наляло с кръв, докато е бил откарван от мястото на инцидента. Изстрелите, произведени от въоръжен мъж на покрива извън периметъра на митинга му в Бътлър, Пенсилвания, се оказаха на косъм от това да бъдат много по-лоши.

Снимката на Еван Вучи от Associated Press на предизвикателния, но жив Тръмп - с кръв по ухото и бузата, изведен от сцената от агенти на "Сикрет сървис", с вдигнат юмрук и американско знаме на заден план - веднага стана емблематична. Снимката ще определи една напрегната политическа епоха, независимо от неизвестните засега политически последици от един слънчев следобед, който се превърна в кошмар.

Ужасяващи асоциации

Поп, поп, поп на изстрелите и гледката на политическия лидер, който пада на земята, а агентите на "Сикрет сървис" бързат да се хвърлят върху него, за да го предпазят, събудиха тежки исторически травми.

Макар че в момента Тръмп не изпълнява президентски функции, раняването му подчертава постоянно присъстващата заплаха, която винаги виси над този пост и над тези, които се кандидатират за него - и особено за тези, които го заемат. Президентът Джо Байдън е 46-ият президент - и четирима от неговите предшественици са били убити, докато са изпълнявали длъжността си, като последният от тях е Джон Ф. Кенеди през 1963 г. Фактът, че Тръмп е бил нападнат, слага край на един 40-годишен период, в който мнозина са приемали, че опитът на "Сикрет сървис" е намалил значително възможността за подобни изстъпления - и ще хвърли петно, което ще продължи с години.

Оцеляването на Тръмп по време на президентската кампания предизвика сравнения с убийството на кандидата на Демократическата партия Робърт Ф. Кенеди през 1968 г. - една напоена с кръв година, в която е убит и лидерът за граждански права Мартин Лутър Кинг-младши, както и с насилието по време на Националния конгрес на Демократическата партия в Чикаго, който тази година ще бъде домакин на същото събитие.

Но политическото насилие не е спирало оттогава. През 2011 г. тогавашният депутат Габриел Гифордс, демократ от Аризона, остана с увреждане на мозъка, след като е простреляна в главата по време на събитие, в което са убити шестима души. През 2017 г. въоръжен мъж открива огън на бейзболна тренировка на републиканците в Конгреса, като застрелва тогавашния ръководител на мнозинството в Камарата на представителите Стив Скалис и още трима души. Нацията все още преживява и нападението срещу Капитолия на САЩ, извършено от поддръжници на Тръмп на 6 януари 2021 г.

Един от привържениците на Тръмп на митинга, Джоузеф Мейн, видял как бившият президент пада и с ъгъла на окото си забелязал, че убитият мъж е бил ударен. С красноречие, което беше забележително предвид шока от видяното, той разказа на Алейна Трин от CNN, че нападението е "симптом на една страна, която е погълната от политическа ярост".

"Всички изглеждат много ядосани. Просто изглежда, че има много ядосани хора навън. Не съм шокиран, че това се случи. Шокиран съм, че седях там и това се случи до мен", споделя той. "Това е просто ужасно. Не бива да сме на такова ниво на политически дискусии в тази страна, че да се случва това".

""Джей Еф Кей", "Рей Еф Кей", "МЛК"... имахте опит за убийство на Рейгън, а сега имате опит за убийство на Тръмп. Това е нелепо. Политиката не трябва да бъде игра с нулева сума, в която някой печели всичко или губи всичко."

Пореден зашеметяващ обрат в едни неразбираеми избори

Шокиращото развитие на събитията в събота добави още един нестабилен политически елемент към една дива и непредсказуема изборна година, в която неотдавна Байдън - най-възрастният президент в историята на САЩ- се бореше да спаси номинацията си след катастрофално представяне в дебатите и осъждането на 78-годишния Тръмп от нюйоркско съдебно жури и клетвите му да проведе втори мандат на "възмездие", ако бъде преизбран.

Единствената адекватна първоначална реакция на ужаса е облекчението, че един претендент за президентския пост е все още жив, и скръбта за привърженика на Тръмп, който е убит, докато е упражнявал демократичните си свободи на митинга.

Повечето лидери и политически актьори от двете страни на пътеката бързо отправиха молитви за Тръмп и призоваха за спокойствие.

Байдън, който прекара дни в опити да подкрепи кампанията си, се впусна в ролята си на главен изпълнителен директор на страната, след като научи за стрелбата, докато беше на маса в Рехобот Бийч, Делауеър. Той публикува изявление, а след това говори пред нацията.

"В Америка няма място за такъв вид насилие - това е отвратително, отвратително е, това е една от причините, поради които трябва да обединим тази страна. Не можем да допуснем това да се случва. Не можем да бъдем такива. Не можем да одобряваме това", заяви Байдън.

Той също така съобщи, че се е опитал да се свърже с "Доналд" по телефона, и заяви, че бившият президент е бил на митинг, който "би трябвало да може да се проведе мирно без никакви проблеми". Президентът, който по-късно успя да се свърже с предшественика си, приключи рано уикенда в къщата си на плажа и се върна във Вашингтон.

Като се има предвид жестоко поляризираното състояние на политиката в Съединените щати, първоначалният шок от покушението неминуемо ще предизвика сериозни политически последици.

Поддръжниците на Тръмп вече го възприемаха като непобедим герой и се отнасяха към него с почти свръхестествена почит на митингите му. Сега имиджът му на боец, който постоянно е атакуван от враговете си, ще се затвърди още по-дълбоко. В момент на самообладание, след като беше ударен, бившият президент се погрижи да създаде емблематичен момент на предизвикателство - вдигна юмрук и извика "бий се, бий се" към тълпата- гледайки директно към банката телевизионни камери.

Кадрите ще останат в историята и ще обогатят митологията около Тръмп също толкова сигурно, колкото и снимката на неговия портрет в затвора в Атланта и кадрите от завръщането му в Белия дом през 2020 г., след като пребори сериозна инфекция на Ковида-19.

Възможно е да има и непредсказуеми последици за предизборната кампания, в която Тръмп водеше пред Байдън - дори преди кампанията на президента да изпадне в свободно падане с катастрофалното му представяне на дебатите. А атмосферата около Националния конгрес на републиканците в Милуоки тази седмица ще бъде още по-напрегната.

Още в събота се появиха призиви за разследване на това как стрелецът - извън периметъра на охрана на митинга - е успял да уцели Тръмп в мерника си в един огромен провал на сигурността, който ще отеква месеци наред и ще има последици за всички бъдещи президентски събития и кампании.

Най-четени