Ангела Меркел на 65 години 17.07 | 15:33

Тя няма деца

От iNews.bg

Ангела Меркел е лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) от 2000 г., а канцлер на Германия - от 2005 г. насам.

Тя е първата жена на поста федерален канцлер, избрана на 21 ноември 2005 г.

Многократно е оглавявала класацията за най-влиятелна жена на годината на списание Forbes.

Родена е в Източна Германия.

Меркел влезе в политиката след революциите от 1989 г., които свалиха Берлинската стена с правителството на Източна Германия.

На 4 ноември 1989 г. имаше демонстрация срещу посегателството върху свободата на словото, пресата, на сдруженията и др. Един месец по-късно Меркел започва работа в новосформиралата се партия Демократичен пробив (Demokratischer Aufbruch, DA). През декември 1989 година е временен системен администратор - тогава тя е на 35 години. През февруари 1990 г. е чиновник в приближения кръг на председателя Волфганг Шнур, а по-късно става говорител на партията. На 4 август 1990 г. партията DA се присъединява към ХДС.

На изборите на 2 декември 1990 г. Меркел печели с 48,5% и става член на Бундестага. Победителят Кол я назначава за министър в своя кабинет през ноември 1990 г., като разделя старото Министерство на семейството, младежите и здравето и на Меркел предоставя Министерството на жените и младежта.На изборите на 16 октомври 1994 г. в правителството на Кол тя поема Министерството на околната среда, опазването на природата и ядрената безопасност.

На изборите на 27 септември 1998 г. ХДС претърпява загуба. Предстоят промени и по предложение на председателя на партията Волфганг Шойбле от 7 ноември 1998 г. Меркел е назначена на поста главен секретар на партията, тогава тя е на 44 г.

На 16 февруари 2000 г. Шойбле обявява оттеглянето си от политиката и от лидерството на партията. Меркел като генерален секретар по това време се намира на една от ключовите позиции.

Така на 10 април 2000 г. в Есен Меркел е избрана с 897 гласа от 935 за председател на ХДС. До 2005 година Меркел остава в опозиция.

От 22 ноември 2005 г. тя е първата жена федерален канцлер на Германия. Начело е на широк коалиционен кабинет, съставен от ХДС, Християнсоциалния съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Коалицията е сформирана в резултат на двумесечни преговори след парламентарните избори през 2005 г.

Ангела Меркел е осмият канцлер на Германия след края на Втората световна война и първият от бившата социалистическа източна част.

Личен живот и образование

Родена е в Хамбург на 17 юли 1954 г. в семейството на евангелския теолог Хорст Каснер и на учителката по латински и английски език Херлинд Каснер. През 1961 г. се записва в политехническата гимназия в Темплин.

Като ученичка особено добри постижения показва в математиката и руския език.

Ангела Меркел е била член на пионерската организация "Ернст Телман" и на Съюза на свободната немска младеж. Още като ученичка решава да следва физика в Лайпцигския университет "Карл Маркс" и през 1973 г. се премества да живее в Лайпциг.

Дипломната си работа представя през 1978 г. и получава оценка "отличен ". След дипломирането си получава място в Централния институт за физична химия на Академията на науките в Берлин, където работи в отдел Теоретична химия.

По време на следването си, през 1974 г. се запознава с първия си съпруг Улрих Меркел, също студент по физика. Това се случва в Москва и Ленинград, където се провежда обмен на студенти по физика. През 1977 г. те сключват брак в Темплин. Развеждат се през 1982 г.

През 1984 г. Ангела започва да се среща с химика Йоахим Зауер, който тогава все още е женен. Сключват брак през 1998 г.

Ангела Меркел няма деца.

Меркел има ключова роля в управлението на финансовата криза и често е наричана "решаващият". Нейните вътрешни политики бяха обнародвани в реформата на здравеопазването и възобновяемата енергия. Въпреки ожесточената критика към политиката си на отворени врати по време на мигрантската криза, Меркел беше преизбрана за четвърти мандат.

Очаква се Ангела Меркел да започне годишния си летен отпуск по-късно този месец.

Водещи

Най-четени