Английски цветар се оказа мишена на „Ислямска държава“ 11.09 | 14:14

Стивън Лейланд от графство Чешър си видя снимката в призивен материал за джихад

От iNews.bg

Британски цветар се оказа потенциална мишена на терористичната организация "Ислямска държава, след като се разпозна на снимка в джихадистко списание към публикуван материал с призив за избиване на неверниците – било то цветари, пенсионери и спортуващи младежи. Това съобщава електронното издание Слейт, цитирано от БТА.

"Мюсюлманите, които живеят в земите на неверниците, трябва да си спомнят, че убийството на тези неверници е форма на отдаване на почит на Аллах. Сред тези неверници се включват и бизнесменът, който отива на работа с такси, и младежите, които спортуват в парковете, и старецът, който чака на опашка за сандвич. Дори пролятата на улицата кръв на продавач на цветя може да всее ужас в сърцата на неверниците", гласи посланието на екстремистката групировка, отправено преди броени дни в новото й списание "Румия".

Към материала е публикувана снимка на цветар, който се оказа нищо неподозиращият 64-годишен британец Стивън Лейланд от селцето Олдърли Едж в графство Чешър в Англия, чиято работа изисквала да обслужва заможни клиенти като Дейвид Бекъм и футболните съпруги. Човекът признава, че досега действията на "Ислямска държава" не са го притеснявали, но случилото се силно го е шокирало.

Британски агенти от службите за борба с тероризма смятат, че снимката на Лейланд е попаднала в списанието на ислямистите случайно и че е била свалена от интернет.

Новото джихадистко издание се появи на 5 септември. То се издава на 8 езика - английски, турски, уйгурски, пощунски, руски, индонезийски, френски и немски. Това означава, че групировката разчита много на това ново списание.

Водещи

Най-четени