Анкара: Всеки втори разследван се оказва гюленист 23.10 | 11:05

До момента властите в Турция са арестували над 35 хил. привърженици на групировката на проповедника

От iNews.bg

Почти всеки втори разследван от властите в Турция за връзки с организацията на Фетхуллах Гюлен, се оказва гюленист. Това показват данните на правосъдното министерство на югоизточната ни съседка. До момента властите там са арестували 35 000 души, за които е било доказано, че са свързани с групировката на Гюлен. В същото време разследваните по такива подозрения са били 82 000. Освен арестуваните, има и още почти 4000 души, които се издирват като гюленисти. Ако към задържаните се прибави и техният брой, излиза, че приблизително всеки втори разследван се оказва свързан с организацията на Гюлен.

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг уточнява, че заподозрените са задържани след опита за преврат, предаде БГНЕС. 26 000 лица от арестуваните са пуснати, но остават под съдебен контрол.

След неуспешния опит за преврат това лято десетки хиляди турци бяха отстранени временно от работа, уволнени или арестувани и изправени пред съда. Сред тях има военни, полицаи, преподаватели, журналисти, служители в държавната и общинската администрация, спецченгета и др. 

Водещи

Най-четени