Анкара: Още не сме се разправили с метежниците, ще има нови арести 27.07 | 16:45

Всички в Турция поискаха пак да има смъртно наказание, не можем да ги игнорираме, казва Йълдъръм

От iNews.bg

Властите в Турция все още не са се разправили с метежниците. Въпреки мащабните арести, уволнения и повдигнати обвинения, такива вероятно ще има и занапред. Това става ясно от думите на турския премиер Бинали Йърдъръм, който предупреди, че отговорът на неуспешния опит за преврат в страната на 15 юли все още не е завършил. "Разследването продължава, има хора, които са претърсвани. Може да има нови задържания, арести и затвор", каза Йълдъръм в интервю за Sky News.

Премиерът на Турция също така посочи, че Анкара е решена да осигури екстрадирането на Фетхуллах Гюлен. "Ние споделихме всички детайли със САЩ и от тази гледна точка задачата пада върху раменете на американското правителство", казва Йълдъръм.

Според него в Турция нарастват призивите за връщане на смъртното наказание, които правителството не може да игнорира. "Това е единственият призив, който чуваме от всички страни", каза той, допълвайки, че "Турция е демократична държава, ние се управляваме от демокрация и има изисквания от страна на нацията", предаде БГНЕС.

В своето интервю Йълдъръм коментира и отношенията на страната с Русия. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и неговият руски колега Владимир Путин се очаква да се срещнат следващия месец в Турция. Това ще е първата им среща след повторното затопляне на отношенията, след като преди това те достигнаха ново дъно заради сваления руски бомбардировач на турско-сирийската граница. "Ние имаме общи интереси, общо бъдеще", посочи Йълдъръм.

Водещи

Най-четени